SPECIAL REPORT„Agricultura la feminin”: Lupta pentru egalitatea de gen în sectorul agricol din Franța
Femeile sunt cel mai grup uitat de polticile agricole europene, deși ele reprezintă un sfert din forța de muncă în agricultura franceză. O rețea din Bretania vrea să promoveze problema egalității de gen în sectorul agricol, scrie EURACTIV Franța.
Numărul femeilor în agricultură este chiar în creștere, dat fiind că statisticile arată că persoanele de sex feminin înființează 41% din noile exploatații agricole. De asemenea, sunt tot mai multe femei care abordează agricultura organică sau se ocupă de producția de alimente cu ciclu scurt de aprovizionare.
Dar, spune Nabila Gain-Nachi, însărcinată cu egalitatea în camera de agricultură din Bretania, sectrul agricol nu este interesant de egalitatea de șanse. „Sunt preocupați de prețul laptelui, de salariile lor, de economie etc”, spune ea.
Gain-Nachi a explicat că sunt multe zone în agricultură în care egalitatea de gen poate fi îmbunătățită, inclusiv în domeniul muncii fizice, dar și în ceea ce privește proprietatea terenurilor, salariile plătite sau reprezentarea în organismele de decizie.
Departamentul Côtes-d’Armor din Bretania este totuși în prima linie în discuțiile pe tema egalității de gen, dat fiind că este singura cameră de agricultură care a înființat un grup de lucru pentru această problematică.
„Conceptul de «agricultură la feminin» a fost creat în 2004 de Camera de agricultură din Côtes-d’Armor. Am luat această decizie când am observat că nu există nicio astfel de inițiativă la nivelul camerelor de agricultură sau în general”, a spus Gain-Nachi.
Cu ajutorul fondurilor europene, camera de agricultură din Côtes-d’Armor a derulat un studiu în rândul femeilor care administrează exploatații agricole, care a relevat că acestea se simt izolate din punct de vedere profesional.
„Agricultoarele sunt mai afectate de izolare decât bărbații. Această observație a evidențiat nevoia unor măsuri specifice pentru susținerea fermierilor de sex feminin”, a spus Gain-Nachi.
În septembrie 2005, camera a lansat inițiativa „Agricultura la feminin” - o zi dedicată femeilor fermier, iar ulterior și alte departamente din regiunea Bretania au preluat ideea, formând grupul regional „Agricultrice au féminin” în 2009.
Grupul a primit finanțare din Fondul Social European pentru a lua măsuri de promovare a domeniului agricol, dar și pentru pregătirea și recrutarea unor femei pentru poziții de responsabilitate.
„De asemenea, am produs primul ghid de comunicare care nu include stereotipuri de gen pentru camerele de agricultură”, a continuat Gain-Nachi.
Totuși, după epuizarea finanțării europene în 2013, subvențiile au fost pe sponci și programul nu s-a extins și în alte regiuni franceze.
În prezent, bugetul este de circa 30.000 de euro pen an în regiunea Bretania, spune Gain-Nachi. „Nu vom putea revoluționa mentalitățile doar cu asta”.
Implicarea femeilor în organisme de decizie este considerată una dintre principalele căi de a aduce problematica femeilor din agricultură pe agenda politică. „Este nevoie de mai multe femei în forurile de decizie în domeniul agricol”, apreciază Gain-Nachi.
Un act normativ semnat în 2013 de fostul ministru francez al agriculturii Stéphane Le Foll a impus echilibrul de gen în listele de candidați pentru alegerile în camerele de agricultură, dar femeile nu prea au acces și în poziții de decizie, dat fiind că ele prezidează doar patru camere de agricultură.
De fapt, nici la nivel european nu se face prea mult - problema egalității de gen nu se prea regăsește în Politica Agricolă Comună.
„În noua PAC nu este nimic despre femei, chiar nimic. Am propus unele scheme, precum sprijin diferențiat pentru înființarea unei exploatații de către femei, deoarece acestea întâmpină dificultăți specifice comparativ cu bărbații”, a spus Gain-Nachi.
Ea a explicat că sunt inițiative care ar putea fi impulsionate de PAC, de care ar beneficia și bărbații, precum dezvoltarea de unelte ergonomice pentru muncile fizice cele mai dificile.
Și în Parlamentul European a fost ridicată chestiunea locului ocupat de femei în viitoarea PAC, iar Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) și cea pentru Drepturile Femeilor și Egalitate de Gen (FEMM) au cerut ca problematia egalității de gen să fie integrată în viitoarea Politică Agricolă Comună. Pentru moment însă, Comisia Europeană nu a inclus această propunere în proiectul său pentru PAC 2021-2027.
Traducerea și adaptarea de Bogdan Neagu
Comentarii