Politica Agricolă Comună a ajutat o familie din sudul Italiei să-și repornească, ba chiar să își reinventeze, propria afacere, scrie Sicilia Agricoltura, partener al EURACTIV.

Anna Savasta și cumnata ei Marinella Romano sunt două fermiere din Roccapalumba, un orășel de lângă Palermo, cunoscut de localnici drept orașul stelelor și fructelor de cactus.

Cele două au primit bani de la UE pentru a implementa un proiect de renovare a clădirilor dintr-o zonă largă pentru a crește plantațiile de cactuși.

„Mulțumită ajutorului de la UE am putut salva afacerea familiei”, au spus ele, explicând că spijinul financiar le-a permis achiziția unor echipamente, precum o mașină de calibrare, o perie pentru fructe și o mașină de împachetat. În plus, au construit o capacitate de refrigerare care le permite stocarea mai multor fructe, extinzând astfel perioada de vânzare a producției, dar și o mini-grădină zoologică și facilități multimedia pentru vizitatori.

Cele două italience cred că tehnologia, cunoștințele și inovația ar trebui să stea la baza viitoarei PAC, iar obiectivul acesteia ar trebui să fie reînnoirea unui sector agricol ce are nevoie de schimbări radicale, de la tehnologii, la împrospătarea generațiilor.

Doar 5,6% dintre fermele europene sunt administrate de persoane în vârstă de sub 35 de ani, în timp ce peste 31% dintre exploatațiile agricole sunt conduse de persoane de peste 65 de ani, astfel că 3,2 milioane de fermieri sunt deja la vârsta pensionării.

Pentru a ajunge la aceste obiective, agricultura are nevoie de sprijin adecvat, dar bugetul alocat politicii agricole post-2020 va fi mai mic.

Participarea femeilor este absolut necesară pentru construcția unui sector agricol inteligent și durabil, consideră italienii, remarcând că femeile au fost în mod tradițional implicate mai ales în stagiile finale ale producției - transformarea produsului de bază în marfă, conform unor unor tehnici tradiționale de producție.

În prezent, una din trei ferme din Italia este condusă de o femeie și peste 400.000 de persoane de sex feminin lucrează în agricultură. Iar eforturile femeilor din sectorul agricol se văd și în revigorarea altor industrii care depinde de calitatea produselor alimentare.

În plus, antreprenoarele s-au implicat în agroturism, iar multe ferme vechi au fost transformate pentru a primi turiști, al căror interes pentru vacanțe în zona rurală este în creștere.

Traducerea și adaptarea de Bogdan Neagu