Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, promite că plata subvențiilor APIA va începe pe 8 aprilie. El susține că i-a verificat pe funcționari și aceștia lucrează și în weekend pentru a respecta termenele propuse.

Întrebat recent de EurActiv.ro când se pot aștepta fermierii la plata subvențiilor APIA, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a explicat că a discutat cu funcționarii agenției, „să ne sprijine, să lucreze cât mai bine, pentru că pentru fermieri este important să-și facă datoria și să lucreze și peste program și în weekend”.

Irimescu a mai precizat că ține la respectarea calendarului stabilit.

Atâta timp cât am un calendar pe care țin să îl respect neapărat – 8 aprilie este data la care vor începe plățile și 1 martie data de la care se pot depune cererile de plată - vă asigur că fac tot ceea ce pot și nu doar din vorbe, i-am verificat în weekend și erau prezenți,

a spus ministrul, adăugând că și furnizorul de soft trebuie să își facă datoria. 

Achim Irimescu a reamintit că sumele care pot fi plătite sunt 220 euro/ha pentru suprafețe de 5-30 ha și 170 de euro/ha la peste 30 de ha.

Totodată, oficialul a afirmat că, din păcate, la bovine este o situație mai sensibilă „pentru cei circa 55.000 de beneficiari”, deoarece „plățile vor începe la sfârșit de martie și se vor finaliza în iunie 2016”. 

Amânări peste amânări

Scandalul plății subvențiilor a izbucnit la puțin timp după instalarea guvernului Cioloș.

Astfel, pe 25 noiembrie 2015, ministrul Achim Irimescu a declarat, pentru Hotnews, că sute de mii de fermieri români vor fi afectați de întârzieri la plățile din partea Agenției Naționale de Plăți și Intervenție în Agricultură, ca urmare a funcționării greoaie a unui soft realizat de un consorțiu SIVECO-Teamnet (firmă care a aparținut deputatului Sebastian Ghiță), motiv pentru care o serie de șefi din APIA vor fi schimbați din funcție sau sancționați.

Ministrul Agriculturii a susținut atunci că vina aparține șefilor APIA, pe care i-a acuzat că au contractat prea târziu serviciile de realizare și gestionare a softului. 

Legislația europeană privind aceste plăți a fost finalizată încă din vara anului 2014, dar ei (șefii din APIA) s-au apucat în septembrie 2015 de sistem,

a acuzat Achim Irimescu. 

El a atras atenția atunci că fermierii români vor fi afectați de această situație, pentru că majoritatea vor fi în situația de a primi avansurile abia în primăvara anului 2016, în loc de toamna lui 2015.

„Noi trebuia să facem plăți de 400 de milioane de euro acum, din bugetul pe anul 2015, însă nu putem, din cauza blocajului. Noi rămânem cu banii în buget, necheltuiți, iar fermierii nu își primesc plățile. În 2016 vom avea alt buget, cu anumite constrângeri bugetare. Am cerut să se proceseze măcar cererile fermierilor cu suprafețe mari, pentru a face plăți mai consistente deodată, dar nu se poate", s-a plâns ministrul. (Detalii, aici

Odată intrată în funcțiune noua Politică Agricolă Comună (PAC), au fost efectuate modificări și în sistemul informatic al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), a explicat, pe 27 noiembrie 2015, la Realitatea TV, premierul Dacian Cioloș.

„De abia acum a fost lansat și a avut unele sincope. Date fiind întârzierile în implementarea acestui modul, noul ministru al agriculturii l-a găsit nefuncțional, înregistrarea cererilor de plată în sistem a început acum câteva zile”, a spus Cioloș. 

Pe 11 decembrie 2015, Achim Irimescu a revenit asupra subiectului, anunțând că APIA va începe în februarie 2016 plata integrală a subvențiilor europene la hectar, către fermierii români, pentru că procedurile pe noul modul informatic, realizat de SIVECO-Teamnet, trebuie refăcute de la zero.