Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, promite că plata subvenţiilor APIA va începe pe 8 aprilie. El susţine că i-a verificat pe funcţionari şi aceştia lucrează şi în weekend pentru a respecta termenele propuse.

Întrebat recent de EurActiv.ro când se pot aştepta fermierii la plata subvenţiilor APIA, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a explicat că a discutat cu funcţionarii agenţiei, „să ne sprijine, să lucreze cât mai bine, pentru că pentru fermieri este important să-şi facă datoria şi să lucreze şi peste program şi în weekend”.

Irimescu a mai precizat că ţine la respectarea calendarului stabilit.

Atâta timp cât am un calendar pe care ţin să îl respect neapărat – 8 aprilie este data la care vor începe plăţile şi 1 martie data de la care se pot depune cererile de plată - vă asigur că fac tot ceea ce pot şi nu doar din vorbe, i-am verificat în weekend şi erau prezenţi,

a spus ministrul, adăugând că şi furnizorul de soft trebuie să îşi facă datoria. 

Achim Irimescu a reamintit că sumele care pot fi plătite sunt 220 euro/ha pentru suprafeţe de 5-30 ha şi 170 de euro/ha la peste 30 de ha.

Totodată, oficialul a afirmat că, din păcate, la bovine este o situaţie mai sensibilă „pentru cei circa 55.000 de beneficiari”, deoarece „plăţile vor începe la sfârşit de martie şi se vor finaliza în iunie 2016”. 

Amânări peste amânări

Scandalul plăţii subvenţiilor a izbucnit la puţin timp după instalarea guvernului Cioloş.

Astfel, pe 25 noiembrie 2015, ministrul Achim Irimescu a declarat, pentru Hotnews, că sute de mii de fermieri români vor fi afectaţi de întârzieri la plăţile din partea Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, ca urmare a funcţionării greoaie a unui soft realizat de un consorţiu SIVECO-Teamnet (firmă care a aparținut deputatului Sebastian Ghiţă), motiv pentru care o serie de şefi din APIA vor fi schimbaţi din funcţie sau sancţionaţi.

Ministrul Agriculturii a susţinut atunci că vina aparţine şefilor APIA, pe care i-a acuzat că au contractat prea târziu serviciile de realizare şi gestionare a softului. 

Legislaţia europeană privind aceste plăţi a fost finalizată încă din vara anului 2014, dar ei (şefii din APIA) s-au apucat în septembrie 2015 de sistem,

a acuzat Achim Irimescu. 

El a atras atenţia atunci că fermierii români vor fi afectaţi de această situaţie, pentru că majoritatea vor fi în situaţia de a primi avansurile abia în primăvara anului 2016, în loc de toamna lui 2015.

„Noi trebuia să facem plăţi de 400 de milioane de euro acum, din bugetul pe anul 2015, însă nu putem, din cauza blocajului. Noi rămânem cu banii în buget, necheltuiţi, iar fermierii nu îşi primesc plăţile. În 2016 vom avea alt buget, cu anumite constrângeri bugetare. Am cerut să se proceseze măcar cererile fermierilor cu suprafeţe mari, pentru a face plăţi mai consistente deodată, dar nu se poate", s-a plâns ministrul. (Detalii, aici

Odată intrată în funcțiune noua Politică Agricolă Comună (PAC), au fost efectuate modificări și în sistemul informatic al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), a explicat, pe 27 noiembrie 2015, la Realitatea TV, premierul Dacian Cioloș.

„De abia acum a fost lansat și a avut unele sincope. Date fiind întârzierile în implementarea acestui modul, noul ministru al agriculturii l-a găsit nefuncțional, înregistrarea cererilor de plată în sistem a început acum câteva zile”, a spus Cioloș. 

Pe 11 decembrie 2015, Achim Irimescu a revenit asupra subiectului, anunţând că APIA va începe în februarie 2016 plata integrală a subvenţiilor europene la hectar, către fermierii români, pentru că procedurile pe noul modul informatic, realizat de SIVECO-Teamnet, trebuie refăcute de la zero.