I.M. ,
29.10.2015 - 10:27 actualizat: 10.11.2015 - 09:20

Actorii cheie pentru atragerea celor peste nouă miliarde de euro în proiectele rurale, în următorii șapte ani, vorbesc în publicația specială realizată de EurActiv.ro despre reguli, instrumente de finanțare, capcane de evitat și experiențe de succes.

Oficiali din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, reprezentanți ai mediului bancar și de consultanță specializată, beneficiari de fonduri europene din perioada anterioară și potențiali parteneri externi explică, în paginile Special Report dedicat Programului Naționa de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. 

Descarcă raportul integral în format .pdf aici.

Ce puteți citi în Special Report: 

PAGINA 1: Noutățile, prezentate de secretarul de stat George Turtoi

George Turtoi, coordonator PNDR: „Mai simplu decât să întărești controlul este să elimini tentația”

O serie de simplificări și modificări, introduse în noul Program Național de Dezvoltare Rurală pentru a evita tentația de a forța condițiile impuse, uneori prea stricte, dar și rezilierea proiectelor din cauza lipsei de resurse.

Articolul a fost publicat în formă extinsă, cu înregistrări VIDEO din conferință, aici.

Paginile 2-3: Experiența olandeză, oportunități de colaborare cu România

Inovarea, cheia succesului în agricultura olandeză, ajunge și la fermierii români

Olanda, potrivit reprezentantului Ambasadei de la București, derulează numeroase proiecte menite să transfere fermierilor români „o mai bună înțelegere a tehnologiei”, dat fiind că ”inovația este cheia care să crească sectorul pe viitor”.

Articolul a fost publicat în formă extinsă, cu înregistrări VIDEO din conferință, aici 

Paginile 4-5: Noi instrumente și mecanisme de finanțare

Noi posibilități de finanțare pentru proiecte rurale

Text asociat (1): Autoritățile răspund agricultorilor: Banca de dezvoltare, speranța cea din urmă pentru proiectele UE

Proiectul noii bănci românești de dezvoltare, întocmit de Guvern, ar putea să rezolve problema celor care nu reușesc să asigure fondurile proprii necesare derulării proiectelor rurale, au explicat oficiali din AFIR și Ministerul Agriculturii.

Text asociat (2): INTERVIU Mihai Herciu, șeful PNDR: Analizăm înființarea unui fond de creditare pentru proiecte

Herciu: Un fond de creditare pentru proiecte rurale, în completarea fondului de garantare, ar pute fi înființat odată cu aplicarea și în PNDR a instrumentelor financiare permise de Bruxelles/ Proiectele, amânate la evaluare din cauza punctajului mic.

Pagina 6: INTERVIU Valentin Boldeiu, coordonator finanțări nerambursabile, UniCredit Bank

Valentin Boldeiu: „Proiectele de investiții sunt un sport de echipă”

Șeful departamentului de finanțări europene din cadrul UniCredit Bank a prezentat pentru EurActiv.ro experiența acordării creditelor și altor facilități pentru beneficiarii de proiecte din zona rurală.
 

Valentin Boldeiu, Unicredit: În ceea ce priveste liniile de creditare, există un prag maxim al dobânzii pe care banca îl poate percepe unui beneficiar PNDR, stabilit prin Ordin al ministrului. Interviu VIDEO și răspunsuri la întrebările cititorilor.

Valentin Boldeiu a răspuns întrebărilor în cadrul unei discuții online.

Paginile 7-8: Cine sunt beneficiarii și sfaturi utile pentru aceștia

Cine sunt beneficiarii?

  • Exemple de proiecte rurale finanțate de UE (SC Agropet SRA și SC Agroserv Borcea SRL 
  • Sfat util: Atenție la capcana autorizării codurilor CAEN (Carmen Boteanu, MADR, răspunde beneficiarilor).

Articol asociat: PROIECT Cum să îți faci un siloz din fondurile pentru agricultură -proiect de 2,6 milioane euro, în Călărași

 

Inițial producător de cereale, un întreprinzător agricol din județul Călărași și-a construit și utilat un siloz prin PNDR - Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Pagina 9: Informații despre Conferința „Oportunități de finanțare pentru agricultură și dezvoltare rurală - PNDR 2014-2020

Articol asociat: STORIFY Conferința PNDR 2014-2020: Totul despre finanțările UE pentru proiecte rurale

 

Liniile de finanțare deschise pentru finanțări rurale în 2015, aproape de final. Care sunt primele concluzii? Un bilanț al celor 6 luni din noul PNDR și cei 8 ani din „vechiul” PNDR, cu ocazia conferinței organizată de EurActiv.ro pe 9 octombrie.

Comentarii
Avertisment: Prin apăsarea butonului "Trimite" sunteți de acord ca textele introduse în câmpurile „nume ” și „comentariu” să fie făcute publice și implică acceptarea Termenilor și condițiilor de utilizare a site-ului EurActiv.ro
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate.

Advertising