Narcis Niță, un antreprenor din Dolj, activ de ani buni în domeniul agricol, avertizează asupra efectelor neplății subvențiilor APIA. „Nu îmi vine să cred că, sub comanda unui comisar pentru agricultură, agricultura este în cea mai grea situație”.

Narcis Niță, un antreprenor din agricultură, adresează, printr-o scrisoare remisă redacției EurActiv.ro, un mesaj către autorități:

"Agricultura românească este în mare impas. Marii finanțatori își închid sucursalele din Romania, bagă instrumente de plată în bancă la decontare în condițiile în care fermierii nu primesc subvențiile APIA, prețul cerealelor este în scădere și nu sunt cumpărători.

Presiunea ANAF-ului pe toți antreprenorii români este una la cote inimaginabile, ca, de altfel, și abuzurile lor. În scurt timp nu vor mai avea pe cine să administreze. Marii finanțatori au simțit acest lucru și pleacă  sau reduc spre zero finanțările (Cargill, Agrium etc), iar dacă nu putem duce la capăt producția în curs, economia din România riscă să intre în colaps.

Marii finanțatori ai intrărilor din agricultură pleacă din cauză ca au ajuns la concluzia că nu pot face afaceri sigure cu fermierii noștri, pentru că nu se pot baza pe plățile din agricultură, aflate în mari întârzieri prin neplata subvențiile agricole.

Acestea sunt singurele resurse financiare pe parcursul anului agricol între semănarea culturilor și valorificarea acestora. La blocaj se adaugă faptul că ANAF pune în cârca fermierilor tot felul de calculații care mai de care mai fantasmagorice și, nu în ultimul rând, acuzele de condiții artificiale la proiectele europene, care obligă fermierii la restituirea banilor primiți ca plăți din partea UE."

În urma mesajului său, i-am solicitat, într-un interviu, clarificări:

EurActiv.ro: Autoritățile promit să facă plata pentru subvențiile pentru agricultură la începutul lunii aprilie, au avansat chiar o dată, 8 aprilie, în urma unei întrebări EurActiv.ro. În acest timp, piața agricolă fierbe, întârzierile de atâtea luni par că au lăsat urme. Credeți că efectele mai pot fi atenuate? Mă refer la ceea ce semnalați redacției, faptul că marii finanțatori încep să se retragă, pagubele pe lanț fiind deja create.

Narcis Niță, antreprenor, proprietar și director Biz Solutions: Din păcate, în acest moment, din cauza neplății subvențiilor, s-au generat în lanț neplăți către furnizorii care susțineau intrările (Cargill, Agrium, Ameropa etc ). Este cea mai grea situație din istoria companiei mele, deoarece eu nu am introdus nici unul dintre instrumentele de plată pe care le am drept garanție, conștient de urmările dezastruoase ale acestei acțiuni și susțin, în continuare, cu ajutorul băncilor, cât mai multi fermieri.   

Cei de mai sus au început executări prin introducerea pe circuit bancar a instrumentelor de plată, care, prin refuzul de plată, au generat situații dramatice, cauzate de lipsa de lichidități, mergând chiar până la insolvențe cu repercusiuni și mai grave asupra implementării proiectelor cu finanțare de la Uniunea Europeană. 

Este incredibil că până acum două luni agricultura era „Ileana Cosânzeana”, fiind privită drept o ramură a dezvoltării, un motor pentru economie, iar acum să se spună că veniturile provenite din clădirile de birouri contribuie la PIB-ul nostru cu o sumă mai mare decât agricultura. E lesne de înțeles de ce ne-am pierdut susținerea. De exemplu, am văzut că în București se mai deschid încă patru asemenea centre [de birouri – nota redacției]!


Ceea ce nu pricep ei [autoritățile - nota redacției] este faptul că agricultorii sunt legați de țara asta, fac producție, stau la mâna conditiilor meteo, iar firmele de birouri se mută acolo unde le convine mai mult, fără a se uita în urmă. Răul generat este greu de îndreptat, din păcate.


EurActiv.ro: Agricultura fiind sezonieră, își permite luxul de a pierde luni întregi de neplată?

 

Narcis Niță: Și aici răspunsul este clar. Este și mai greu să ai un ciclu de producție cu termene așa de mari începere - finalizare, de peste  8-10 luni, fără să mai vorbim de costurile financiare înregistrate de aceasta neplată, prin majorări și penalizări pe care fermierii sunt obligați să le plătească furnizorilor și statului.

EurActiv.ro: Au mai fost perioade de tipul acesta, cu întârzieri mari la plata subvențiilor și care a fost atunci reacția în piață?

Narcis Niță: Până acum eu nu mai știu de o asemenea întârziere. Coroborată cu prețul extrem de mic al cerealelor, echivalează cu dezastru pentru fermierul român.

 EurActiv.ro: Ce așteaptă piața - marii operatori, dar și ceilalți, pe lanț, de la autorități?

 

Narcis Niță: Cred că așteaptă ceea ce așteaptă tot mediul de afaceri: siguranță, predictibilitate, legi stabile, bine făcute, evitarea blocajelor financiare și autorități care să își respecte termenele, iar dacă nu, să plătească la fel ca un contribuabil care plătește orice întârziere prin majorari și penalizări uriașe.

Dacă statul poate să blocheze conturi și activități și noi să putem face același lucru, iar dacă statul nu își respectă obligatiile, să poată fi tras la răspundere, nu poate să aibă numai drepturi în acest stat. 

EurActiv.ro: Ce se întâmplă pe lanț?

 

Narcis Niță: Se blochează totul, fermierii nu pot continua activitatea, furnizorii refuză să mai livreze marfa necesară finalizării producției în curs, recolte slabe cantitativ-calitativ, pierderi mari în acest sector, contribuții negative la PIB, cam astea ar fi într-o ordine rapidă, fără amănunte.

EurActiv.ro: De ce e important ca statul să fie eficient - la modul că îl arde pe antreprenor pentru o întârziere de câteva zile la taxe, ba chiar i le calculează pe niște criterii numai de unii funcționari știute, însă atunci când statul trebuie să își îndeplinească obligațiile (ex. să plătească la timp subvențiile) nimănui nu pare să îi pese?

Narcis Niță: Citez din ferma animalelor „Unele animale sunt mai egale decât altele”.

Din păcate, acest guvern nu cred că realizează ce înseamnă un declin al agriculturii, ce influență ar avea un asemenea fapt la nivelul PIB-lui într-un singur an.

EurActiv.ro:  Mă refer la faptul că autoritățile tac pe subiect, măcar să explice care sunt cauzele, ce se întâmplă, să liniștească piața prin avansarea unor măsuri de contracarare, și nu doar să răspundă, și așa vag, doar atunci când sunt întrebați. 

Narcis Niță: Este tipic "struțesc”, capul la fundul grămezii cu nisip, ar fi mai bine daca ar avea comportamentul ăsta pe o platformă de beton și-ar sparge capul și ar lăsa pe alții. Cred că, dacă tot nu știu sau se fac că nu stiu, mai bine ar tace.

EurActiv.ro: Teoretic, avem un guvern cu respect pentru regulile europene (premierul a fost chiar comisar pentru agricultură), cum ajunge agricultura într-un impas atât de complicat chiar sub acest guvern?

Reformulată, întrebarea ar suna: ce poate să creadă un antreprenor despre un astfel de guvern, aparent nelipsit de competențe, dar care nu pare să rezolve, practic, problemele pieței, aducând, așa cum spuneai „în impas” un domeniu extrem de dinamic, un motor economic pentru România?

 

Narcis Niță: Cred ca acest guvern și mare parte din instituțiile statului sunt pasionate doar de Daciada arestărilor la televizor. Ne lăudăm zilnic cu bilanțul oamenilor nou arestați, știrile sunt pline de aceste victorii. OK, înțeleg aceste lucruri, cei vinovati să plătească, dar autoritățile să nu fie interesate de climatul economic sau de educație și sănătate, asta nu pot înțelege. Chiar asta este tot ceea ce mai conteaza în țara noastră, ce exemple au noile generații?

La o primă analiză, suntem doar o țară de infractori, legile sunt inechitabile, nu există egalitate între stat și contribuabil, nu există respect la adresa antreprenorilor, suntem văzuți ca infractori din start. Nu pot să cred, așa cum ați subliniat, că sub comanda unui comisar pentru agricultură, agricultura noastră este în cel mai greu moment, fără să primim explicații.

Este greu de înțeles cum pot să taie aripile unui asemenea sector. Avem cea mai mică subvenție din comunitate, care este direct influențată de susținerea spre minus a acestui sector  din partea autorităților, care nu mai stiu ce piedici să pună agriculturii.

Nu investim în irigații, pentru că statul nu vrea să adopte o lege care să stimuleze acest lucru, cantitățile obținute de noi, fermierii români, sunt cu 30-40% mai mici, și de aici subvenția mai mică pe suprafață.

Suntem o țară cu teren arabil de o foarte bună calitate, ce ar trebui să facem, să cultivăm blocuri pe milioane de metri pătrați?