Sectorul agricol din UE este afectat de îmbătrânirea forței de muncă. În 2016, doar 11% dintre managerii de fermă din Uniunea Europeană aveau mai puțin de 40 de ani, potrivit datelor Eurostat.

Potrivit sondajelor comandate de Parlamentul European, deși UE acordă ajutoare pentru tineri fermieri de mai mult de 30 de ani, „problema tânărului fermier” persistă.

Propunerea Comisiei Europene privind Politica Agricolă Comună post-2020 a evidențiat nouă obiective, printre care se numără și reînnoirea generațiilor. Viitorul buget al PAC va juca un rol esențial în atingerea acestor obiective, dar nivelul acestuia nu este cunoscut, deoarece statele membre nu au finalizat discuțiile asupra priorităților bugetare pentru 2021-2027.

O altă problemă este implicarea femeilor în agricultura europeană. Datele statistice aferente anului 2013 arată că, în medie, 30% dintre fermele din UE sunt administrate de o persoană de sex feminin, dar procentele variază puternic între statele membre, de la doar 5% în Olanda la circa 47% în Lituania.

În februarie 2017, Comisia pentru Agricultură și Comisia pentru Drepturile Femei și Egalitate de Gen din Parlamentul European au aprobat un raport comun care cerea o creștere a importanței rolului jucat de femei în sectorul agricol din UE. Eurodeputații consideră că femeile au un rol esențial în revigorarea zonelor rurale și evitarea accelerării procesului de urbanizare.

În același timp, un studiu internațional al Corteva Agriscience a relevat că discriminarea împotriva femeilor care lucrează în agricultură este încă foarte prezentă, deși femeile pot ajuta la revitalizarea comunităților rurale și la acoperirea nevoilor de alimente în creștere.

Traducerea și adaptarea: Bogdan Neagu

Tinerii europeni vor un buget consistent pentru viitoarea Politică Agricolă Comună
Uniunea Europeană trebuie să se ocupe de schimbarea generațiilor în agricultură fie că își dorește sau nu. Dar pentru a avea șanse de rezolvare a situației, statele membre ar trebui să asigure un buget solid pentru Politica Agricolă Comună post-2020.

„Agricultura la feminin”: Lupta pentru egalitatea de gen în sectorul agricol din Franța
Femeile reprezintă cel mai grup uitat de polticile agricole europene, deși ele reprezintă un sfert din forța de muncă în agricultura franceză. O rețea din Bretania vrea să promoveze problema egalității de gen în sectorul agricol, scrie EURACTIV Franța.

Infrastructura slabă și sprijinul redus pentru ferme mici îi demotivează pe tinerii fermieri germani
Lipsa unei infrastructuri dezvoltate în zonele rurale din Germania, precum și sprijinul redus de care beneficiază fermele mici îi descurajează pe tineri să investească în agricultură, forțându-i să se mute la oraș, scrie EURACTIV Germania.

Lipsa capitalului de pornire, frână în calea reînnoirii generațiilor în agricultură
Misiunea UE de întinerire a forței de muncă din agricultură este îngreunată de lipsa capitalului de pornire cu care se confruntă mulți dintre fermierii tineri din România. Sprijinul pentru tinerii fermieri este esențial, dar și alte fonduri europene pot ajuta la înființarea de noi afaceri în agricultură.

Motive pentru a te muta la țară, oferite de o tânără agricultoare din Polonia
Fermele de mici dimensiuni domină încă sectorul agricol din Polonia. Suprafața lor este în scădere, dar datele statistice arată că, în medie, un fermier lucrează între 2 și 5 hectare de teren, scrie EURACTIV Polonia.

Profiturile mici și restricțiile vieții rurale îi țin pe tinerii greci departe de agricultură
Profitabilitatea redusă și infrastructura de proastă calitate fac din agricultură un sector neatractiv pentru tinerii greci, dar fermele ar avea o mare nevoie de implicarea tinerilor pentru a face un salt înainte, scrie EURACTIV Grecia.

Viitoarea PAC trebuie să țină cont atât de tinerii fermieri, cât și de femeile din agricultură
Birocrația excesivă, la care se adaugă lipsa terenurilor și a facilităților din zona rurală sunt principalele piedici pentru atragerea tinerilor, dar și a femeilor în sectorul agricol din Spania, scrie EFE Agro.

Fondurile PAC au ajutat o familie din Sicilia să își dezvolte afacerea cu fructe de cactus
Politica Agricolă Comună a ajutat o familie din sudul Italiei să-și repornească, ba chiar să își reinventeze, propria afacere, scrie Sicilia Agricoltura, partener al EURACTIV.