Birocrația excesivă, la care se adaugă lipsa terenurilor și a facilităților din zona rurală sunt principalele piedici pentru atragerea tinerilor, dar și a femeilor în sectorul agricol din Spania, scrie EFE Agro.

Atât autoritățile din Spania, cât și sectorul agro-alimentar știu de mult că este nevoie de mai mult pentru reînnoirea generațiilor în agricultură. Totuși, accesul la terenuri și finanțare, precum și birocrația excesivă, ridică dificultăți greu de trecut, mai ales de către tineri.

Pentru a înțelege cu ce au de-a face tinerii fermieri spanioli, EFE agro a discutat cu o serie de factori interesați din sectorul agricol, dar și cu câțiva tineri care au început recent afaceri în agricultură. Aceștia au spus că obținerea terenurilor este un obstacol important.

„Trebuie incluse în Politica Agricolă Comună măsuri pentru facilitatea accesului la teren și alte (măsuri) pentru a încuraja tinerii să se alăture (sectorului agricol)”, a spus Ignacio López Asenjo, director pentru relații internaționale la organizația agricolă Asaja.

„Condițiile pentru dobândirea terenurilor și drepturile de plată pot fi îmbunătățite astfel încât să nu-i afecteze pe agricultorii mai în vârstă, dar, în același timp, tinerii să poată intra în sectorul agricol”, a adăugat el.

Guvernul spaniol a alocat 880 milioane de euro din actuala PAC pentru cofinanțarea ajutorului de instalare. Obiectivul este oferiea unui sprijin pentru 21.300 de producători, dintre care aproximativ 8.000 l-au primit deja.

Unul dintre aceștia este Pedro Gomariz, în vârstă de 31 de ani, care produce citrice în Murcia (sud-estul Spaniei). După ce a studiat managementul afacerilor, s-a întors în satul natal și a preluat ferma familiei după pensionarea tatălui său.

Gomariz reprezintă a cincea generație din familia sa care lucrează pe aceste pământuri, dar începuturile lui în activitatea agricolă nu au fost ușoare. Pe lângă birocrația exagerată și zilele pierdute cu procedurile birocratice, el a detaliat pentru EFE agro cum taxele mari l-au împiedicat pe tatăl său să îi doneze pământul, astfel că a fost nevoit să îl închirieze. La șase luni de la debutul primilor pași administrativi, a obținut primele acte, ceea ce nu se întâmplă foarte des, a spus el.

Mai mult, a primit chiar și un sprijin financiar pe care l-a utilizat pentru a cumpăra un tractor și a moderniza ferma. Acum produce 1.000 de tone de lămâi și grepfruit, folosește energie solară și are o copertină peste bazinele de apă.

Gonzalo Vilsus, un fermier în vârstă de 29 de ani, cultivă cereale și legume în Murillo del Fruto (regiunea Navarra). „De când eram copil, mi-a plăcut la țară. taăl meu și-a dedicat viața acestei activități și m-a ajutat foarte mult”, spune el.

Dar și Vilsus a explicat cât de greu i-a fost să pornească o afacere agricolă, având în vedere că „nu e nimeni care să te susțină, iar terenul este principalul obstacol”. Totuși, cu ajutorul fondurilor europene a reușit să înceapă o afacere în agricultură de care este acum foarte mulțumit și spune că nu are de gând să-și schimbe meseria.

Ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas, spune că, pentru un sector agricol sustenabil, sunt necesare trei elemente-cheie: acces la resurse de apă, digitalizarea sistemelor de producție și integrarea tinerilor și femeilor în zona rurală. 

În ceea ce privește cea din urmă mențiune, Planas a încercat să promoveze, prin Parlamentul European, nevoia de a include o perspectivă de gen în Politica Agricolă Comună, dar propunerea Comisiei privind „viitorul alimentației și agriculturii” nu include nici măcar o singură referință la femeile din mediul rural, spune Carmen Quintanilla, președinta Asociației Familiilor și Femeilor din Mediul Rural (Afammer).

„Viitoarea PAC trebuie să includă măsuri de reducere a diferenței de salarizare între sexe în mediul rural și pentru încurajarea schimbării generaționale și în rândul femeilor”, a spus Quintanilla.

María de los Ángeles Rosado spune că, pentru a rămâne în zona rurală, este nevoie ca autoritățile să ofere fermierilor și infrastructură tehnologică, precum și acces la servicii. „Ar trebui să fie medici pediatri, internet broadband, drumuri... tot ceea ce ne-ar permite nu doar să lucrăm în sectorul agro-alimentar, dar și să ne trăim viața și să ne împlinim ca oameni, ca familii”, spune tânăra fermieră.

Traducerea și adaptarea de Bogdan Neagu