Cum luăm 1,6 mld euro pentru proiecte rurale? Mihai Herciu, șeful PNDR va răspunde cititorilor
Mai multe linii de finanțare pentru proiecte rurale, deschise pana pe 30 octombrie, au un buget de aproape 1 miliard de euro. Mihai Herciu, directorul PNDR va acorda un interviu EurActiv.ro în care va răspunde și întrebărilor de la cititori.
Investițiile în exploatații agricole, instalarea tinerilor fermieri precum și înființarea de firme non-agricole în mediul rural fac parte dintre liniile de finanțare al Programului Național de Dezvoltare Rurală care au fost deschise cu câteva luni în urmă, un număr de circa 3.400 de proiecte fiind depuse până în prezent.
Dar fondurile care încă sunt disponibile, până la sfârșitul lunii octombrie ajung la aproape 1 miliard de euro.
În plus, recent au fost lansate alte componente, dedicate utilităților publice, cu un buget disponibil de circa 670 milioane euro, pe care pot fi depuse proiecte până în 18 decembrie.
Mihai Herciu, directorul Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) din Ministerul Agriculturii va acorda un interviu la începutul săptămânii viitoare pentru EurActiv.ro despre principalele concluzii ale primelor luni de finanțări prin noul Program 2014-2020, în urma unor modificări în mecanismul de selecție și finanțare, plus ce se așteaptă pentru următoarele sesiuni de depuneri de proiecte.
Întrebările pe temele anunțate au putut fi transmise la rubrica de comentarii de mai jos până vineri, 2 octombrie ora 12.00. Cele mai relevante vor primi răspuns în cadrul interviului.
de eugeniu 01 Oct 2015 11:03
se poate si cat tren minim trebuie pentu a dezvolta o cultura de lavanda (am 1 ha)?
de Valentin Popa 01 Oct 2015 11:04
de tudor 01 Oct 2015 11:14
Ati promis oficial ca evaluarea proiectelor depuse va fi realizata lunar, cu publicarea rezultatelor evaluarii in timp util. Acest lucru nu s-a realizat nici macar acum, desi suntem in ultima luna de depunere!!! Avand in vedere ca nu ati respectat nici promisiunile si nici obligatiile asumate in acest sens, va intreb daca ar mai trebui sa ne asteptam si la alte surprize de acest fel din partea ministerului pe care il conduceti! Nu de alta, dar noi, beneficiarii, suntem foarte afectati de proasta gesiune a acestor programe, pe cand dvs. si ceilalti responsabili nu va pasa, ca de obicei in Romania...
de ioana 01 Oct 2015 13:09
M 01 – Transfer de cunostinte si actiuni de informare:
- Sub-masura 1.1 – Sprijin pentru formarea profesionala si dobandirea de competente
- Sub-masura 1.2 – Sprijin pentru activitati demonstrative si de informare?
Multumesc.
de ela 01 Oct 2015 15:18
de Oliviu Petrescu 01 Oct 2015 15:52
Intr-o adresa a C. Judetean Teleorman sintem informati ca afirma ca la pg. 38 din Master Planul Actualizat "Realizarea si extinderea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in jud Teleorman" figureaza com. Dobrotesti cu valoarea totala de 7,482,413 euro.
In consecinta, va rog sa ne lamuriti asupra urmatoarelor aspecte:
- daca intreaga suma este eligibila prin programul PNDR
- daca nu, ce suma se poate obtine prin programul PNDR si de unde se completeaza restul pina la concurenta valoarii totale de 7,482,413 euro
- cum trebuie procedat pentru a accesa fondurile respective.
Va multumesc,
OP
de andrei 01 Oct 2015 23:29
Ma surprinde perseverenta cu care aparatul birocratic din PNDR persista in incapacitatea de a eficientiza acest program, tinand cont ca ar fi putut invata din erorile vechiului program, de pana in 2013. Si ma surprinde si naivitatea si superficialitatea cu care presa reflecta comunicatele AFIR. Cum de nu se intreaba nimeni din presa cate proiecte au fost selectate pana acum, dintre cele depuse de la deschiderea liniilor de finantare? De ce AFIR nu publica rapoartele de selectie lunare asa cum se obliga prin ghidurile specifice?
D-le director, la submasura 6.2 (si nu numai la ea), ghidul prevede ca in fiecare luna AFIR trebuie sa publice rapoarte de selectie lunare, privind proiectele depuse in luna anterioara. De ce nu se intampla asta? De ce nu sunt evaluate la timp proiectele depuse? Si, mai ales, de ce a ales AFIR aceasta opacitate in relatia de comunicare cu beneficiarii si cu opinia publica? Noi, cei care am depus proiecte in lunile din urma, incercam sa aflam cand ni se va comunica daca proiectele noastre au fost evaluate, selectate, etc. Si asta se incearca pe mai multe masuri. Insa nimeni de la AFIR nu vrea sa ne spuna un termen. Raspunsul e, invariabil, ca nu se stie. Halucinant....!
D-le director, unii dintre noi au inchiriat spatii (pe 10 ani, cum ati prevazut dvs. in ghidul specific) pentru care platesc chirie bani grei, altii au platit avansuri pentru achizitii de terenuri, au inceput niste pregatiri pentru a-si extinde ferme, etc. Toate astea inseamna bani si pierderi, care pentru noi pot duce la faliment! Vine iarna, d-le director, si in agricultura ritmul se schimba! N-au avut timp oamenii de la AFIR sa se pregateasca? Avand in vedere ca axele s-au deschis pe rand, era mai usor sa evalueze proiecte de la bun inceput, cand erau mai putine. Cum vor face ei fata de-acum incolo, cand au mii de proiecte de evaluat? Asta nu se numeste bataie de joc? Cine ne repara noua, celor care pierd bani asteptand, pagubele pe care deja le avem? Cat vom mai astepta?
Mi-as dori ca ziaristul care va intervieveaza, sa ceara raspunsuri concrete, clare, lamuritoare. Pentru ca de raspunsuri vagi si policianiste suntem satui. Doar presa pare ca le adora....
de Cristian Baltaretu 01 Oct 2015 23:54
Prin definitia COD CAEN 5520 ''....Aceasta clasa exclude: -asigurarea cazarii de scurta durata in spatii mobilate cu serviciile de curatenie zilnica, facutul patului, servicii de asigurarea hranei si a bauturii''.
Totusi in masura 6.2 scrie caci doar agropensiunile (agroturismul) este eligibil pentru o finantare. Prin definitie AGROPENSIUNEA ''.... În pensiunile agroturistice, turiștilor li se oferă masa preparată din produse naturale...''
Ma puteti lamuri daca doar agropensiuniile sunt eligibile, sau si alte forme de primire?
de Iulia Mihalache 02 Oct 2015 10:22
Va contactez pe aceasta cale in vederea clarificarii unor aspecte privind submasura 6.4.
Eu am un teren proaspat achizitionat, un teren pe care nu se afla nimic momentan. Pe acest teren doresc sa construiesc o agropensiune (constructie noua) cu un start-up, iar cererea de finantare vreau sa o depun in aceasta sesiune de depunere cu termen limita in data de 30.10.2015.
Pe acest teren doresc sa plantez niste pomi fructiferi, iar din primavara vreau sa fac si o gradina cu legume pe care sa le folosesc in agropensiune.
Terenul despre care vorbesc nu este inregistrat in Registrul Agricol.
In acest sens am urmatoarele neclaritati:
1. Pot sa construiesc o agropensiune pe un teren gol, teren care la final va intruni toate conditiile de agropensiune (va avea gradina, pomi fructiferi, eu imi voi intampina turistii, etc)?
2. Avand in vedere ca terenul este gol nu am cum sa pun sediu social sau punct de lucru pe acel teren, pot sa deschid start-up-ul intr-o alta comuna din zona sau chiar din alt judet, diferit de comuna in care se afla terenul meu?
3. Trebuie sa fiu inregistrata cu terenul respectiv in Registru Agricol pentru agropensiune?
Daca da, puteti sa ma ajutati cu o legislatie in acest sens?
Daca da, trebuie sa fiu inregistrata in Registru Agricol de min 12 luni consecutive inainte de depunerea documentatiei, dar nu sunt fermier sau membru al unei asociatii de fermieri?
4. In ghidul solicitantului, la documente necesare pentru depunerea cererii de finantare se solicita certificat de urbanism/autorizatie de constructie - este suficient ca in faza de depunere a cererii de finantare sa fie doar certificatul de urbanism?
5. Exista posibilitatea de prelungire a termenului de depunere pentru acesta sesiune?
Va multumesc,
Cu stima,
Iulia Mihalache
de Melania Cozea 02 Oct 2015 14:09