Un grup de eurodeputați au propus Comisiei Europene să proclame anul 2024 drept Anul european al "sistemelor alimentare durabile și rezistente", se arată într-o scrisoare consultată de EURACTIV.

Semnatarii scrisorii au apreciat angajamentul recent al Comisiei Europene de a se concentra asupra capacității sectorului alimentar de a face față atât urgențelor climatice, cât și șocurilor recente provocate de COVID-19 și de invazia din Ucraina. „Pentru a marca și mai mult angajamentul UE în acest domeniu, propunem proclamarea anului 2024 drept Anul european dedicat sistemelor alimentare sustenabile”, se arată în scrisoarea adresată președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, precum și altor câtorva membri ai cabinetului său.

Anii europeni sunt campanii anuale de sensibilizare, organizate la nivelul UE, în jurul unui subiect propus de Comisie. Acestea se desfășoară de aproape 40 de ani, iar anul european actual este dedicat competențelor. 

Scrisoarea a fost semnată de 37 de deputați care sunt, de asemenea, membri ai Forumului alimentar european (FEP) - o platformă multilaterală care reunește atât factorii de decizie politică, cât și alți actori din lanțul de aprovizionare cu alimente - împreună cu alți 6 deputați europeni din afara platformei. Printre ceilalți cosemnatari se numără membri non-individuali ai Forumului alimentar european, cum ar fi instituții publice și reprezentanți ai societății civile, precum și grupuri de lobby din UE și companii private. 

Scrisoarea subliniază că peste 70% dintre europeni trăiesc în orașe unde se consumă peste 70% din alimente, de aici și importanța „sprijinirii unui sistem alimentar urban-rural rezilient prin intermediul unei guvernări incluzive, pe mai multe niveluri și al unor politici alimentare integrate”. 

„Accesul la alimente de calitate, bune atât pentru sănătate, cât și pentru mediu, nu ar trebui să fie un privilegiu pentru câțiva dintre cei care locuiesc în zonele urbane. Este un drept fundamental al fiecărui european”, a comentat Irène Tolleret, europarlamentar liberal francez și primul semnatar al apelului în calitatea sa de președinte al FEP. Împărtășindu-și opiniile cu EURACTIV, aceasta a declarat că un An european al sustenabilității ar putea concentra atenția asupra acțiunilor concrete în ceea ce privește problemele majore, cum ar fi risipa alimentară și securitatea alimentară. 

„Este foarte necesar [să discutăm] acest subiect al sistemelor alimentare sustenabile într-un an electoral, deoarece este cea mai bună modalitate de a depolitiza alimentația”, a spus ea.

„De exemplu, schimbările climatice nu sunt o problemă politică. Reprezintă un fapt”, a adăugat ea, avertizând cu privire la riscurile unor răspunsuri naționaliste la marile întrebări legate de agricultură, în loc să propună soluții europene. 

În mod normal, nu există candidaturi oficiale în procesul de selecție a campaniei pentru un an european de către executivul UE. Contactat de EURACTIV, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că, atunci când se propune un an european, se iau în considerare provocările și problemele care se află în joc în viața politică și democratică a Uniunii în momentul respectiv. 

„Ca întotdeauna, Comisia este foarte atentă la toate tipurile de contribuții venite din partea altor instituții și părți interesate”, a continuat purtătorul de cuvânt. În februarie, deputații europeni au votat deja în unanimitate o rezoluție care a inclus propunerea de desemnare a anului 2024 drept Anul european al ciclismului printre cele 17 acțiuni în 17 puncte, pentru a dezvolta mai multe infrastructuri pentru bicicliști în întreaga Europă. 

Decizia este luată de Colegiul comisarilor europeni „în conformitate cu natura colegială a procesului decizional din cadrul Comisiei”, a adăugat purtătorul de cuvânt. 

Anul trecut, propunerea unui An european al competențelor a fost prezentată de Ursula von der Leyen în septembrie, în timpul discursului anual al președintelui Comisiei, cunoscut sub numele de Starea Uniunii. 

Odată propusă o temă pentru anul european, vor urma negocieri interinstituționale între Parlamentul European și Consiliul UE pentru a se ajunge la un acord politic în acest sens.