Principalele instituții din Uniunea Europeană sărbătoresc joi, 23 septembrie, „Ziua europeană a produselor ecologice”.

Parlamentul European, Consiliul și Comisia sărbătoresc au semnat o declarație comună privind lansarea evenimentului anual „Ziua europeană a produselor ecologice”, care va fi marcată de acum înainte în data de 23 septembrie.

„Astăzi sărbătorim producția ecologică, un tip de agricultură durabilă prin care producția alimentară se realizează în armonie cu natura, biodiversitatea și bunăstarea animalelor. 23 septembrie este, de asemenea, echinocțiul de toamnă, când durata zilei este egală cu cea a nopții, un simbol al echilibrului între agricultură și mediu care se potrivește în mod ideal producției ecologice”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură.

El a precizat că această zi europeană anuală a produselor ecologice este „o ocazie excelentă de a sensibiliza publicul cu privire la producția ecologică și de a promova rolul-cheie jucat de aceasta în tranziția către sisteme alimentare durabile”.

Crearea unei zile europene a produselor ecologice a fost anunțată în Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prezentat în martie de Comisia Europeană, care are drept scop stimularea producției și consumului de produse ecologice, utilizarea unui procent de 25% din terenurile agricole pentru agricultura ecologică până în 2030, precum și dezvoltarea semnificativă a acvaculturii ecologice.