InfoCons a lansat o linie telefonică pentru sesizări în domeniul risipei alimentare. Ziua internatională de conștientizare asupra risipei și pierderilor de alimente a fost sărbătorită pentru prima oară la nivel internațional marți, 29 septembrie.

InfoCons a lansat numărul scurt 0219615, cu tarif normal în rețeaua Telekom, apelabil din toate rețelele pentru informarea consumatorilor și mai ales a sesizărilor în domeniul risipei și pierderilor alimenare.

Începând din acest an, Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie 2020  Ziua internationala de conștienizare asupra risipei și pierderilor de alimente.

Conform Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabilă, adoptată de ONU,  România și-a asumat reducerea cu 50% a risipei alimentare până în anul 2030.

Prin sărbătorirea acestei zile se urmărește promovarea solidarității naționale și internaționale în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei, precum și transferul de cunoștințe, dar și de echipamente către țările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri, informarea, conștientizarea și educarea consumatorilor asupra impactului negativ pe care îl produce risipa de alimente asupra tuturor resurselor naturale, umane, etc.

Risipa și pierderile alimentare pe lângă un impact asupra mediului care devine o problema tot mai strigentă a planetei, acest lucru duce și la o pierdere semnificativă a calității vieții cetateanului deoarece pierderea și risipa alimentare se traduc în costuri directe pentru consumatori, iar în noul concept global One Health problematica risipei și pierderilor alimentare constituie o verigă importantă  pentru soluții.

 

Criza provocată de noul coronavirus a demonstrat cât de vulnerabili suntem cu toții și cât de important este să restabilim echilibrul între activitatea umană și natură. Devine tot mai evidentă necesitatea asigurării unui echilibru mai bun între natură, sistemele alimentare și biodiversitate – pentru a proteja sănătatea și bunăstarea populației și, în același timp, pentru a spori competitivitatea și reziliența Uniunii Europene. (InfoCons, comunicat de presă)

 InfoCons a publicat și câteva ghiduri pentru a preveni și combate risipa alimentară.

Legislativ
În data de 15 iulie 2020 a fost adoptată Legea nr.131 pentru completarea alin. (8) al art. 270 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pentru modificarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Această lege se adresează operatorilor economici plătitori de TVA, ce participă la programe de combatere a risipei alimentare.

Prin această lege au fost rezolvate trei probleme cu care se confruntau, atât donatorii cât ți receptorii, în demersul de donare a alimentelor, și implicit reducerea risipei alimentare : donatorii nu aveau deductibilitate fiscală la donarea alimentelor, contractele de donație trebuiau încheiate sub formă autentică la notar si eligibilitatea organizațiilor beneficiare care erau obligate să solicite înscrierea în lista operatorilor receptori, conform Legii nr. 217/2016 .
Asociația InfoCons a lansat în 2012 Campania „o9atitudine! Stop risipei de alimente!”, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2013, țările care generează cele mai multe deșeuri alimentare, exprimate în kg pe cap de locuitor, sunt Țările de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) și Estonia (265 kg), iar la polul opus sunt Slovenia (72 kg), Malta și România (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) și Republica Cehă (81 kg).

9 Sfaturi cu o9atitudine pentru reducerea risipei alimentare furnizate de InfoCons
 
1. Cumpara inteligent in cantitati moderate!
    •    Nu faceti cumparaturi atunci cand sunteti infometat;
    •    Ganditi-va bine inainte de a achizitiona produse la oferta de genul "2 la pret de 1”
2. Invata sa utilizezi mai bine  resturile alimentare!
    •    Painea ramasa poate fi utlizata pentru crutoane;
    •    Resturile de la legume le poti transforma in concentrat de legume;
    •    Partile neutilizate de la peste le puteti transforma intr-o supa concentrata;
3. Verifica ce ai in casa si planifica-ti mesele in concordanta!
    •    Gandeste-te la un meniu saptamanal si realizeaza o lista de cumparaturi;
    •    Inainte de a face lista de cumparaturi verifica ce ai deja in casa;
    •    43% din cazurile in care mancarea este risipita este din cazua faptului ca aceasta se strica.
4. Cumpara legume si fructe care arata mai putin bine, deoarece au aceleasi proprietati!
    •    Multe legume si fructe sunt aruncate din cauza marimii, formei sau culorii pe care le au, insa majoritatea sunt perfecte pentru a fi consumate avand aceleasi proprietati ca si cele cu aspect placut.
5.  Planifica-ti portiile!
    •    Cerealele cat si alte alimente isi schimba forma atunci cand sunt preparate;
    •    Pentru carne, peste si alte legume utilizati propria palma, pumn sau caus al mainii pentru cantitatile potrivite.
6.  Atentie la modul de pastrare si depozitare al alimentelor!
    •    Folositi casserole din sticla sau otel inoxidabil pentru pastrarea alimentelor;
    •     Nu pastrati legumele si fructele in saci de plastic inchisi etans;
    •    Folositi etichete pentru marcarea produselor din congelator.
7.   Citeste eticheta si fa diferente intre: "„A se consuma de preferință înainte de….” " si "A se consuma până la…..”!
    •    40% dintre cetatenii europeni sunt confuzi in citirea termenului de expirare al unui produs;
    •    "a se consuma pana la…” – produse perisabile : carne, peste, salate gata preparate;
    •    "a se consuma de preferinta inainte de..” produse congelate, uscate sau aflate in conserva.
 8. Transforma deseurile alimentare in compost !
    •    40% din resturile alimentare din casa pot fi comostabile;
    •    Compostul facut in propia casa este perfect pentru plantele din balcon.
9.  Imparte cu ceilalti mancarea ramasa !
    •    Daca ati preparat prea multa mancare o impartiti in mai multe portii si o congelati pentru a o consuma ulterior;
    •    Invita-ti prietenii la masa;
    •    Folosesti mancarea ramasa pentru a o oferi colegilor a doua zi.