Comisia Europeană a aprobat astăzi, 19 februarie, cererea de înregistrare depusă de autoritățile române de introducere a "Salamului de Sibiu" în cadrul produselor ce poartă denumirea de "Indicație Geografică Protejată" (IGP).

Salamul de Sibiu este un preparat din carne crudă, uscat, asemănător cârnatului, acoperit cu un strat subțire de mucegai. El este produs în București și în județele Bacău, Brașov, Covasna, Călărași, Ilfov, Prahova și, după cum sugerează și numele, Sibiu. Primele referiri la producția și comercializarea lui datează din secolul al XIX-lea, el fiind denumit inițial  "Salam de iarnă".

Cererea de înregistrare a fost depusă în luna noiembrie 2014 și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în data de 6 octombrie 2015.

Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a fost cea care a demarat procedura de înregistrare, Direcția de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a
analizat și publicat documentația depusă pentru înregistrarea și protejarea denumirii „Salam de Sibiu”, la data de 15 septembrie 2014.

Produsul „Salam de Sibiu” trebuie maturat minim 60 de zile.

Caracteristici fizico-chimice la sfârșitul perioadei de maturare-uscareUmiditate – maxim 30 %; grăsime – maxim 46 %; proteine – minim 20 %; sare < 6 %; nitriți de sodiu (nitrații utilizați sunt reduși chimic în nitriți) < 50 mg/kg.

Caracteristici microbiologice la sfârșitul perioadei de maturareListeria monocytogenes – absent/25 grame; Salmonella – absent/25 grame; E. Coli – 500-5 000 UFC/g.

Denumirea „Salam de Sibiu”, însoțită de mențiunea „Indicație Geografică Protejată” sau de acronimul IGP (tradus în limba țării în care este comercializat produsul) trebuie să fie marcată pe etichetă sau pe eventuala hologramă, astfel încât să poată fi deosebită de alte mențiuni. Urmează a se ilustra simbolul grafic comunitar pentru IGP și marca producătorului.

„Salamul de Sibiu” este un blazon cu care producătorii se prezintă constant la târgurile naționale și internaționale, fiind întotdeauna primul produs solicitat spre degustare de către vizitatori, clienți, autorități și presă.

Comunicatul oficial și documentele suport pot fi consultate pe pagina Comisiei Europene.