Industria europeană de băuturi non-alcoolice este implicată de mult timp într-un proces gradual de eliminare a zahărului adăugat din produsele sale și introducerea de soiuri "zero calorii" pe piață, scrie EurActiv Spania, preluat de EurActiv.com.

Producătorii de băuturi răcoritoare, reuniți în asociația europeană UNESDA, au realizat o reducere medie a caloriilor de 12% între 2000 și 2015. Acum, UNESDA a promis să accelereze procesul pentru a obține o reducere suplimentară de 10% până în 2020.

Scopul este de a promova obiectivul Uniunii Europene de combatere a obezității.

"Mai mult de 60% dintre copiii supraponderali inainte de pubertate vor fi supraponderali la vârsta adultă. Un procent estimat la 25% dintre copiii de vârstă școlară din Europa sunt deja supraponderali sau obezi", a declarat DR Gauden Galea, Director al Departamentului de prevenție a bolilor noncomunicabile din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății la începutul acestui an.

Uniunea Europeană, urmând recomandările OMS, este implicată în promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase, exercițiile regulate și reducerea consumului caloric (cu o atenție deosebită la băuturile răcoritoare zaharoase), într-un "război" împotriva zaharurilor adăugate, considerate deosebit de nocive pentru sănătatea umană.

Impozitarea zahărului, a sării sau a grăsimilor? Lobby-urile alimentare presează UE

Unele țări au adoptat impozite speciale pentru zahăr, sare sau grăsimi, care au avut un efect descurajator în rândul consumatorilor. Cu toate acestea, majorarea acestor taxe ar putea avea efectul opus, împingând consumatorii spre alimente mai ieftine, cu o calitate nutritivă inferioară, potrivit experților.

Comisia Europeană explică faptul că impozitele pe anumite tipuri de alimente măresc documentația, mai ales dacă taxa se aplică ingredientelor sau dacă normele care determină alimentele care urmează să fie impozitate sunt complexe.

O taxă pe băuturile zaharoase și alimentele grase ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra ocupării forței de muncă și a investițiilor, a avertizat un raport din 2014.

Unul din cinci europeni e obez

În Europa, aproape unul din doi bărbați și femei era supraponderal în 2008, iar 23% dintre femei și 20% dintre bărbați erau obezi, potrivit datelor OMS.

Obezitatea este cauzată de lipsa de exerciții fizice și de obiceiurile alimentare proaste. Este unul dintre primii factori de risc pentru bolile netransmisibile (NCD) cum ar fi cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare și respiratorii.