Excluderea albinei ca specie din noua Lege a zootehniei va aduce mari prejudicii apiculturii, un sector cu peste 40.000 de apicultori înregistrați și peste 1,4 milioane familii de albine,avertizează reprezentanții Asociației Crescătorilor de Albine.

"Asociația Crescătorilor de Albine din România, ca reprezentant al tuturor apicultorilor din România, dorește să sensibilizeze opinia publică și factorii responsabili de legiferarea în domeniul agriculturii că apicultura din România se simte marginalizată în urma deciziei Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților din data de 4.12.2018 de excludere a albinei ca specie din noua Lege a zootehniei. Această decizie va aduce mari prejudicii acestui sector, cu tradiții adânci în viața și istoria poporului român și care, în ultima perioadă, este supus unor presiuni deosebite: schimbări climatice, depopulări și mortalitate ridicată, tratamente fitosanitare, condiții de piață nefavorabile", afirmă reprezentații ACA, într-un comunicat remis Agerpres.

Apicultorii solicită păstrarea albinei în viitoarea Lege a zootehniei ca parte din zestrea zootehnică a acestei națiuni.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins în anul 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. În prezent, există 1,45 milioane de familii de albine, creșterea anuală fiind de doar 3-5%. La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Potrivit ACA, în ultimii 2-3 ani, consumul de miere a înregistrat o creștere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă și în aceste condiții România se află tot la sfârșitul clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puțină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia.