Parlamentul European și statele membre au încheiat un acord marți seara cu privire la așa-numita „directivă a micului dejun”, care include îmbunătățirea transparenței cu privire la originea mierii, unul dintre cele mai falsificate produse alimentare.

Conform normelor actuale ale UE, pe recipientele cu miere trebuie să fie menționată țara de origine dacă produsul provine dintr-o singură țară, dar lucrurile devin confuze pentru amestecurile de miere de origine diferită. Etichetele indică fie "amestec de miere din UE și țări din afara UE", "amestec de miere originară din UE" sau "amestec de miere care nu provine din UE".

Situația devine și mai puțin transparentă dacă sunt luate în considerare rezultatele unui studiu UE care a constatat că aproape jumătate din toate importurile de miere din Uniune sunt probabil falsificate.

"Standardele de marketing oferă asigurarea că alimentele pe care le consumăm sunt de înaltă calitate. Acordul la care am ajuns astăzi (marți - n.r.) cu privire la aceste standarde revizuite va permite consumatorilor să facă alegeri bine informate cu privire la alimentele pe care le consumă și va ajuta la combaterea fraudei alimentare”, a declarat David Clarinval, viceprim-ministru al Belgiei și ministru al agriculturii.

Acordul stabilește că țările de origine trebuie să fie indicate pe eticheta care însoțește denumirea produsului în ordine descrescătoare, în funcție de greutate.

De asemenea, trebuie indicat și procentul care provine din toate țările. Statele membre pot opta pentru afișarea celor mai semnificative patru, dar numai dacă acestea reprezintă mai mult de 50% din greutatea amestecului.

Comisia verifică fezabilitatea unui sistem care să permită consumatorilor să urmărească mierea până la producători. O platformă de experți va sprijini Executivul european să dezvolte metode suplimentare de combatere a fraudei cu miere.

După cum se reamintește în propunerea Comisiei prezentată în aprilie 2023, revizuirea așa-numitelor "directive pentru micul dejun" a îmbunătățit standardele de marketing stabilite în șapte directive din 1999-2001 pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri mai informate și mai sănătoase.

Pe lângă etichetarea mierii, modificările includ noi reguli pentru dulcețuri, marmeladă și sucul de fructe.

Zahăr în sucuri de fructe și gemuri

Pentru a crește gradul de conștientizare a consumatorului cu privire la conținutul de zahăr din sucurile de fructe, UE va permite trei noi categorii de produse: "Suc de fructe cu conținut redus de zahăr" dacă au fost eliminate cel puțin 30% din zaharurile naturale. La produsele "suc de fructe cu conținut redus de zahăr din concentrat" și "suc de fructe concentrat cu conținut redus de zahăr" nu se va folosi niciun fel de îndulcitor.

De asemenea, va fi permisă eticheta "conține numai zaharuri naturale".

UE va crește conținutul minim de fructe necesar pentru comercializarea gemurilor și marmeladelor. Regula generală va fi că trebuie folosite cel puțin 450 de grame de fructe pentru a produce un kilogram de dulceață sau marmeladă (cu 100 de grame pe kilogram mai mult decât în prezent).

Parlamentul European a cerut și etichetarea obligatorie a țării de origine a fructelor folosite la fabricarea sucurilor de fructe, gemurilor, jeleurilor, marmeladelor și piureului de castane îndulcit, însă nu s-a ajuns la un acord.

Potrivit statelor membre, o astfel de prevedere ar necesita o evaluare a impactului asupra producătorilor și consumatorilor. Comisia va pregăti un raport pe această temă în termen de 36 de luni de la intrarea în vigoare a directivei.

To Bee or not to Bee (II) Albinele care uită să se întoarcă de la flori din cauza neonicotinoidelor

Mai mult pe EurActiv »