Acordurile comerciale impulsionează industria agroalimentară din UE
Acordurile comerciale pot contribui la creșterea vânzărilor și pot sprijini crearea de locuri de muncă în sectorul agroalimentar al Uniunii Europene, arată un studiu recent comandat de Comisia Europeană.
Rezultatele studiului independent realizat în numele Comisiei Europene de firma de consultanță Copenhagen Economics arată că acordurile comerciale au contribuit la stimularea exporturilor de produse agricole din UE și au sprijinit ocuparea forței de muncă în sectorul agroalimentar și în alte sectoare ale economiei.
Potrivit Comisiei, au fost studiate în detaliu acordurile comerciale cu trei țări - Mexic, Coreea de Sud și Elveția.
„Doar aceste trei acorduri au permis o creștere a volumului exporturilor de produse agroalimentare din UE cu peste un miliard de euro și au generat o valoare adăugată în sectorul agroalimentar de 600 milioane de euro”, a spus Phil Hogan, Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală.
„Conform acestui studiu, un fapt la fel de important este că această creștere a exporturilor a contribuit la asigurarea în total a mii de locuri de muncă în toată UE, din care cea mai mare parte în sectorul agroalimentar, inclusiv în agricultura primară. Aceste cifre sunt o dovadă clară a faptului că acordurile comerciale ambițioase și echilibrate au un efect pozitiv asupra industriei alimentare și agriculturii europene”.
La rândul său, Comisarul pentru comerț Cecilia Malmström a spus că acordurile comerciale negociate corect reprezintă „o forță a binelui” pentru agricultorii și pentru producătorii europeni de alimente. „De asemenea, studiul oferă informații importante în privința modului în care putem continua să reducem birocrația inutilă și să eliminăm barierele în negocierile noastre comerciale în viitor.”
Studiul arată că acordurile au contribuit la intensificarea schimburilor comerciale în ambele direcții, cu creșterea exporturilor UE și cu creșterea importurilor de produse din aceste trei țări, oferind consumatorilor și întreprinderilor din UE un acces sporit la produse agroalimentare. Potrivit Comisiei, această creștere a importurilor are un impact redus asupra producției din interiorul UE. În schimb, ea reflectă în principal înlocuirea importurilor din alte țări terțe sau o creștere a consumului în UE.
Exporturile de produse agroalimentare din UE au atins niveluri record în anul 2016
Cele trei acorduri comerciale și-au adus, de asemenea, contribuția la faptul că anul 2016 a fost un an record pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, valoarea totală a exporturilor atingând 130,7 miliarde de euro, cu 1,7 miliarde de euro mai mult decât în 2015. În același timp, valoarea importurilor de produse agroalimentare ale UE a scăzut cu 1,5%, ajungând la 112 miliarde de euro. În anul 2016, sectorul agroalimentar a reprezentat 7,5% din totalul exporturilor de mărfuri ale UE; 6,6% din ansamblul mărfurilor importate sunt produse agroalimentare. Cu un surplus de 18,8 miliarde de euro, sectorul agroalimentar reprezintă aproape jumătate din excedentul comercial global al Uniunii Europene, care s-a ridicat la 39,3 miliarde de euro în 2016.
UE negociază mai multe acorduri în prezent
Pentru dezvoltarea comerțului extern al UE și al afacerilor bilaterale, autoritățile europene negociază mai multe tratate, în condițiile în care Parlamentul European a aprobat recent Acordul economic și comercial cuprinzător dintre UE și Canada (CETA). Europenii au încheiat negocierile în cazul tratatelor cu țările Est-Africane, Ecuador, Singapore, Grupul de Dezvoltare al Comunității Statelor Sud-Africane, Vietnam, Africa de Vest, dar acestea nu sunt încă în vigoare, potrivit Parlamentului European.
De asemenea, un acord complex, după modelul CETA, este în curs de negociere cu SUA, dar este de așteptat ca acestea să se prelungească, din cauză că administrația Trump pare a favoriza alt tip de înțelegeri comerciale.
Background
Studiul a fost realizat în numele Comisiei de către de către societatea de consultanță independentă Copenhagen Economics, care a examinat impactul asupra exporturilor de produse agroalimentare al celor trei tipuri diferite de acorduri comerciale: acorduri vechi de „primă generație”, precum cel cu încheiat cu Mexicul, acorduri profunde și cuprinzătoare de nouă generație, precum cel încheiat cu Coreea de Sud, și acorduri sectoriale specifice, precum cele încheiate cu Elveția.
Studiul subliniază importanța campaniilor UE de promovare și informare pentru a sprijini accesul exportatorilor din UE la piețele noi și pentru a sprijini intensificarea activităților economice pe piețele existente. Comisia și-a sporit în mod considerabil bugetul dedicat promovării, produselor agroalimentare ale UE și pentru a oferi întreprinderilor și organizațiilor din UE șansa de a găsi noi oportunități pentru activități economice.
Efectele acordurilor
Prin acordul între UE și Mexic, în 2013, la trei ani după ce ambele părți au eliminat toate barierele comerciale pe care s-au angajat să le elimine în cadrul acordului, exporturile de produse agroalimentare ale UE au crescut cu 105 milioane de euro. Majoritatea acestor exporturi constau în produse alimentare procesate și băuturi. Importurile suplimentare în valoare de 316 milioane de euro efectuate în același an constau în principal în produse primare. De asemenea, studiul a identificat posibilități pentru eliminarea altor tarife și bariere existente în sectorul agricol al UE. Acest aspect este în curs de examinare în cadrul negocierilor pentru modernizarea acordului UE-Mexic.
Cu toate că nu este încă pe deplin pus în aplicare, acordul de liber schimb (ALS) UE-Coreea de Sud a determinat o creștere a exporturilor de produse agroalimentare din UE în 2015 (ultimul an pentru care sunt disponibile date) în valoare de 439 milioane de euro, în cea mai mare parte sub formă de produse primare. Importurile suplimentare în valoare de 116 milioane de euro efectuate în același an constau în principal în produse alimentare procesate și băuturi.
Acordurile comerciale UE-Elveția privind produsele agricole și produsele agricole procesate au generat împreună o creștere cu 532 de milioane de euro a exporturilor de produse agroalimentare din UE în 2010, adică la trei ani după ce au fost puse integral în aplicare. Majoritatea acestor exporturi au fost sub formă de produse alimentare procesate și băuturi. Importurile suplimentare în valoare de 1,17 milioane de euro constau în principal în produse primare.
Comentarii