Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că afirmația potrivit căreia "România a redevenit grânarul Europei" este una total mincinoasă, iar Guvernul Orban va renunța "la aceste politici de 2 bani” și va face din România ”hambarul Europei”.

"Timp de 22 de ani ați impus agriculturii românești modelul statelor subdezvoltate, ați adus-o la contraperformanța de a exporta materie primă, implicit subvenții, și să importam masiv produse procesate, cu valoare adăugată mare. Afirmația potrivit căreia «România a redevenit grânarul Europei» este una total mincinoasă și nu se bazează pe nimic. Guvernul renunță la aceste politici de 2 bani și își propune ca România să devină «hambarul Europei». Faptul că producțiile au fost mari s-a datorat exclusiv investițiilor și muncii fermierilor, condițiilor climatice favorabile și nu Guvernului PSD", a declarat luni ministrul agriculturii, Adrian Oros, la dezbaterea moțiunii simple inițiate de 72 de senatori PSD, ALDE și afiliați grupului social-democrat.

În opinia sa, rezultatul politicilor PSD-iste în agricultură este reprezentat de dinamica balanței comerciale, iar acest lucru se vede prin faptul că în decurs de trei ani România a ajuns la un deficit comercial de 1,2 miliarde de euro pe zona produselor agroalimentare, relatează Agerpres.

"Într-o țară care se mândrește cu producțiile record de grâu, produsele de brutărie, patiserie și biscuiți au ajuns în ultimii ani să ocupe locul doi în topul importurilor de produse agroalimentare (370 milioane de euro), după carnea de porc (630 de milioane euro) pe care o achiziționăm masiv din Spania și alte state membre, destinație de livrare a porumbului românesc. Datorită modului bolnăvicios în care ați păstorit voi agricultura românească, România a pierdut anual un miliard de euro. Au câștigat exportatorii de cereale și animale vii, au câștigat importatorii de alimente procesate și au pierdut românii! Aceasta este performanța voastră guvernamentală în agricultura românească", s-a adresat Oros senatorilor.

Moțiunea simplă "Lenea, minciuna și incompetența ministrului Oros", a fost adoptată cu 68 de voturi "pentru", 32 "împotrivă" și cinci abțineri.