Ministrul agriculturii susține că, din cauza secetei, recolta de cereale va fi considerabil mai mică decât în anii anteriori, dar că fermierii vor fi despăgubiți.

„Dacă va fi 50-60%, va fi foarte bine. În anii foarte buni când am avut norocul să plouă, am produs la 9 milioane de tone de grâu. Consumul intern este de între 2,5 și 3 milioane. Pentru panificație, cam 2,2 milioane, restul pentru cei care procesează și care lucrează în domeniul panificației. Dacă va fi jumătate, va fi undeva la 5…6 milioane”, a spus ministrul Adrian Oros, potrivit EuropaFM.

Totuși, recolta va fi mai mult decât suficientă pentru consumul intern, iar ministrul spune că a ajuns la un acord și cu traderii de cereale. 

„Avem această asigurare din partea celor care fac export și import cu cereale. Am făcut o înțelegere, noi o să ne ținem de cuvânt, sper că și domniile lor se vor ține de cuvânt, dacă nu, avem acest instrument extrem, sigur, prin care putem să sistăm exporturile. Nu am dori să ajungem, iarăși, în acea situație, dar pentru orice guvern este mai important să ne asigurăm că avem suficiente stocuri de alimente”, a explicat Adrian Oros.

Ministrul a spus că 2,9 milioane de hectare sunt afectate de secetă, care este prezentă în toate județele din Moldova și din sudul țării. 

„Toate culturile semănate în toamnă, 2,9 milioane de hectare (grâu, seceră, orz, orzoaică și rapiță). Sigur că gradul de afectare este diferit, și pe zone și pe culturi. De aceea, nici nu vrem acum să venim cu niște cifre privind despăgubirile pentru că vrem să avem o imagine completă, în așa fel încât să putem identifica clar toate sumele care sunt necesare și oamenii să fie despăgubiți corect. Nu vrem să avansăm sume, să creăm expectanțe. Vrem să facem lucrurile temeinic, dar cu siguranță vom despăgubi pe toți cei care au fost afectați de secetă”, a spus Adrian Oros.

El a anunțat că la ora actuală doar 10% din suprafața arabilă este irigabilă, iar până la ora actuală s-au irigat culturile pe doar 102.000 ha dintr-un total de 844.000 de hectare contractate.

„Avem o suprafață irigabilă cam 10% din suprafața arabilă, acolo suntem în acest moment. A fost un program ambițios început în 2016 privind reabilitarea infrastructurii principale care deservea cam 2 milioane de hectare și trebuiau să fie cheltuite sume apropiate de un miliard de euro. Situația pe care am preluat-o este că s-au cheltuit doar o cincime, aproximativ 200 de milioane de euro și s-a reabilitat (infrastructura n.r.) cam pe 800.000 de hectare. Asta este capacitatea irigabilă pe hârtie, dar acum când vom porni activitatea de irigare vom vedea și calitatea lucrărilor care s-au făcut în această perioadă, dacă s-a urmărit un grafic de lucrări, dacă lucrările s-au executat și sunt de calitate și dacă efectiv cele 840.000 de hectare sunt într-adevăr irigate”, a mai spus ministrul.