44 de fermieri au fost selectați în baza punctajului obținut pentru finanțare cu fonduri nerambursabile - 20,33 de milioane de euro, pentru realizarea investițiilor în propriile exploatații pomicole, a anunțat miercuri AFIR.

Pentru componenta achiziția de utilaje pentru recoltare (modernizare exploatație), Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a selectat 40 de cereri de finanțare în valoare de 5,26 milioane de euro.

Prin componenta înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing (ca și componente secundare), au fost selectate 22 de investiții, cu suma de 14,77 de milioane de euro.

Totodată, în cadrul componentei înființare, extindere sau modernizare pepinieră, inclusiv condiționare și marketing, AFIR a selectat pentru finanțare două proiecte în valoare de 298 de mii de euro, potrivit unui comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

"Aceste finanțări pe care le acordăm la final de PNDR 2020 sunt de maximă importanță pentru dezvoltarea sectorului pomicol românesc. Avem nevoie de fructe de calitate, competitive pe piața europeană, dar nu trebuie să pierdem din vedere și pepinierele eficiente care sunt o altă necesitate a sectorului. În perioada următoare, prin PNS vom avea din nou finanțări pentru a sprijini sectorul pomicol. Potențialul țării noastre trebuie pus în valoare, pentru că avem capacitatea de a produce mult mai mult și mult mai bine”, a declarat George Chiriță, directorul general al AFIR.