România înregistrează o rată de absorbție de peste 50% prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, spune Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un interviu acordat Agerpres.

România a atras fonduri europene de 4,4 miliarde de euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, ceea ce înseamnă o rată de absorbție de peste 50% pe întreg programul aferent perioadei 2014-2020, a declarat Chesnoiu pentru Agerpres.

De altfel, România a avut întotdeauna rate mai bune de absorbție la capitolul dezvoltare rurală decât pe celelalte fonduri structurale și de investiții. În luna aprilie, nivelul absorbției pe toate foondurile europene de investiții era în jurul a 25%.

„Din 2017 și până în prezent sunt peste 4,4 miliarde de euro plătiți deja și rambursați de Comisia Europeană, iar aceasta înseamnă o rată de absorbție de peste 50% din întreg programul. Ne dă speranțe și continuând în acest ritm nu vom avea probleme de dezangajare”, a spus șeful AFIR.

El a explicat că AFIR a contribuit la absorbția a 1,55 miliarde de euro în 2017, circa 1,2 miliarde de euro în 2018, iar pentru 2019 agenția are un target impus de un miliard de euro, „tocmai datorită dorinței foarte mari de a aduce cât mai mulți bani în țară”.

„Pentru mine este extrem de important, pe lângă faptul că nu vreau să dezangajăm bani, vrem să finalizăm toate proiectele tranzitate din exercițiul anterior și noi să fim în măsura să nu tranzităm proiecte pe exercițiul viitor decât dacă apar anumite situații excepționale pe care nu le putem prevedea”, a spus Chesnoiu.

PNDR 2020 a avut alocată o sumă de 8,13 miliarde de euro din partea UE, iar România contribuie cu încă 1,3 miliarde de euro, astfel că fondurile totale alocate acestui program destinat investițiilor în zona rurală se ridică la 9,4 miliarde de euro.

De la startul PNDR 2020 și până în prezent, AFIR a primit 57.649 solicitări de finanțare în valoare totală nerambursabilă de aproape 9 miliarde de euro, din care au fost selectate pentru finanțare 34.804 cereri, cu o valoare de 4,62 miliarde de euro.

Chesnoiu spune că rata de absorbție pe PNDR va depăși 60% până la sfârșitul anului.

În schimb, numărul de măsuri în care mai sunt încă disponibili bani europeni este extrem de redus. „Sub-măsura 4.2 b, schema GBER,"Sprijin pentru investiții în prelucrarea/comercializarea și dezvoltarea de produse agricole" mai are circa 26 de milioane de euro, sub-măsura 6.3, cea destinată fermelor mici, de până la 15.000 de euro, mai are circa 42 de milioane de euro și sub-măsura 17.1 "Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor" - 42 de milioane de euro, bani care nu vor fi toți consumați acum iar sub-măsura o vom rescoate și pe campania de toamnă. La irigații, mai avem 53 de milioane de euro, bani nelansați încă. Sperăm, dacă se finalizează rapid banii în sesiunea actuală, să scoatem și acești 53 de milioane de euro. Și am terminat banii”, susține Chesnoiu.

„Anul viitor nu mai avem bani pe absolut nicio măsură. Vom trage tare pe implementare. Perioada de implementare este 2020 plus trei ani, adică N+3, maxim când se face ultima plată”, a adăugat el.