Companiile care procesează produse agricole pot solicita, începând de vineri, finanțare pentru poecte de investiții, printr-o schemă cu buget de 35 de milioane de euro, a anunțat luni Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

„Începând din 21 decembrie, procesatorii pot depune online la AFIR solicitări de finanțare a proiectelor pentru investiții în procesarea produselor agricole pentru obținerea de produse neagricole, precum pâine, produse zaharoase, prăjituri, bere artizanală și multe altele. Finanțarea disponibilă prin schema GBER a submăsurii 4.2 contribuie semnificativ la creșterea calității produselor obținute, a siguranței alimentare și la obținerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesării ulterioare în întreprinderi, cu asigurarea standardelor de calitate”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Valoarea sprijinului financiar poate ajunge până la 2,5 milioane de euro pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat.

Sesiunea de primire a proiectelor de investiții în procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole va fi deschisă prin intermediul schemei GBER aferente submăsurii 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020, în perioada 21 decembrie 2018, ora 9:00 - 30 iunie 2019, ora 16:00.

Potrivit AFIR, fondurile totale disponibile pentru această sesiune sunt de 35.348.504 euro, împărțite astfel: 21.209.103 de euro pentru dezvoltarea și modernizarea unor capacități de procesare și de comercializarea a produselor agricole și 14.139.401 euro pentru crearea de noi unități de procesare a produselor agricole.

Pe lista investițiilor eligibile prin această linie de finanțare se află: fabricarea pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, fabricarea înghețatei și a sorbetului, fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei și a produselor zaharoase, fabricarea alimentelor pentru utilizări nutriționale speciale (de exemplu: lapte praf, alimente fără gluten), dar și fabricarea unor băuturi, cum ar fi berea artizanală.