Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a solicitat flexibilitate din partea Comisiei Europene privind depunerea Planurilor Strategice, respectiv până la 1 martie 2022, în timpul discuțiilor din Consiliul Agricultură și Pescuit.

Ministrul a explicat că întârzierile în adoptarea bazei legale vor afecta pregătirea noii perioade de programare și fermierii nu vor putea să se familiarizeze în timp util cu noile reguli ale Politicii Agricole Comune (PAC) și cu noile cerințe pentru gestionarea acestora, pentru a decide în cunoștință de cauză în privința aplicării eco-schemelor, de exemplu, a precizat Ministerul Agriculturii.

Statele membre trebuie să depună până la 31 decembrie 2021 Planurile Strategice Naționale (PNS), în baza cărora vor fi acordate fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală în viitoarea PAC, ce va intra în vigoare din 2023.

Chesnoiu a participat, în 12 și 13 decembrie 2021, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit). În cadrul întâlnirii s-a dezbătut și o temă foarte sensibilă și importantă pentru piața unică, respectiv Practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare cu alimente, a menționat ministerul.

În acest context, România a subliniat nevoia consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, scopul fiind acela de a întări puterea de negociere și de a stabili un echilibru corect. Potrivit propunerii de lege, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este autoritatea competentă cu monitorizarea practicilor comerciale neloiale în cadrul lanțului alimentar și raportarea acestora către Comisia Europeană, iar Consiliul Concurenței este autoritatea de aplicare.

„Prin intermediul unei evaluări interinstituționale a eficienței măsurilor pentru combaterea practicilor comerciale neloiale se va permite, desigur, și schimbul de bune practici și experiențe între statele membre cu evidențierea cooperării între autoritățile naționale de aplicare a directivei. Implementarea Directivei trebuie să dovedească protejarea celor care au nevoie cu adevărat, în special pe furnizorii cei mai mici și să evite transferul către producătorii primari a costurilor cauzate de abuzurile operatorilor mijlocii”, a spus Adrian Chesnoiu.

Referitor la poziția Republicii Cehe susținută de Austria, Grecia, Ungaria și Republica Slovacă privind situația critică în sectorul cărnii de porc din Uniunea Europeană, ministrul agriculturii a explicat că producătorii români se confruntă cu dificultăți create de pesta porcină africană (PPA), întrucât aceasta evoluează în continuare pe teritoriul României, iar costurile de producție sunt semnificativ afectate de creșterea prețurilor la furaje determinată de creșterea prețurilor la energie, a mai precizat instituția.