După o recoltă record anul trecut, agricultorii au încă stocuri mari de grâu, dat fiind că exporturile de grâu european nu au mai crescut ca în alți ani.

Piața românească a grâului va încheia sezonul 2015/2016 (iulie 2015/iunie 2016) cu stocuri estimate la 1 milion de tone, de patru ori mai mari față de cele de la finalul sezonului anterior și un punct de maxim pentru ultimele patru exerciții comerciale, arată o analiză AgroFinanciar.

Nivelul stocurilor estimate pentru finalul acestui sezon reprezintă și al treilea cel mai înalt nivel din ultimele paisprezece ani.

Stocurile de final de sezon ale României vor acoperi 6% din totalul stocurilor strânse la nivelul Uniunii Europene, care a acumulat cele mai mari stocuri din ultimele nouă sezoane, potrivit datelor Comisiei Europene.

Situația este una atipică în condițiile în care România este o piață ce operează, tradițional, cu stocuri de final de sezon relativ reduse ca urmare a ponderii importante pe care o are exportul în totalul producției.

Stocurile medii de final de sezon s-au ridicat la aproximativ 500.000 de tone în intervalul sezoanelor 2007/2008-2014/2015, primele opt exerciții comerciale în care grâul românesc a ieșit la export purtând ștampila de marfă produsă în UE.

Creșterea stocurilor de pe plan local este generată în cea mai mare măsură de campania de export lentă din acest sezon.

Exporturile de grâu românesc sunt estimate să ajungă la 3,5 milioane de tone până la sfârșitul lunii iunie, în scădere cu 27% față de sezonul 2014/2015. Cererea în scădere se suprapune peste o ofertă în creștere ușoară ca urmare a unei recolte record de grâu strânsă de fermieri de pe câmp vara trecută.

Citiți restul analizei pe AgroFinanciar.ro.