Ajutoare de stat pentru apicultori și cultivatorii de usturoi și tomate
Guvernul României a adoptat joi două ordonanțe de urgență privind instituirea unor scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de apicultori în 2023 și fermierii care cultivă tomate și usturoi.
Ambele măsuri sunt luate în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Executivul din București spune că apicultorii români se confruntă cu probleme mari, ca urmare a creșterii necontrolate a costurilor cu combustibil și alte costuri cum ar fi forța de muncă, sevicii veterinare, utilități sau hrană.
În plus, importurile masive de miere din țări terțe, precum Ucraina și China care vând mierea la prețuri mici pe piața din România, îi determină pe apicultorii români să vândă mierea sub prețul de producție pentru a nu rămâne în stoc cu ea.
De asemenea, valorificarea pe piețele externe a producției de miere obținută de apicultori în anul 2023 a scăzut foarte mult, cauza principală fiind importurile de miere extra comunitară de slabă calitate, care a dus la saturația pieței în toate statele membre.
Noua schemă de ajutor se cumulează cu alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat.
Pragul maxim de ajutor este de 280.000 euro/beneficiar.
Potrivit datelor furnizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală, cheltuielile totale calculate pentru anul 2023 în sectorul apicol pentru o producție medie de 12,42 kg. de miere/familie de albine au fost de 385,9 lei/fam. de albine, în timp ce veniturile totale obținute din valorificarea producției totale au fost de 291,9 lei familie de albine.
În sectorul agricol, Guvernul va acorda granturi financiare în vederea compensării parțiale a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 - trimestrul I al anului 2024 și la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024.
Măsura e valabilă, pentru producătorii agricoli care utilizează o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spații protejate și/sau care înființează culturi de usturoi, pe o suprafață de minimum 0,3 ha.
În an 2023 comparativ cu 2021, potrivit Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR), cheltuielile cu îngrășămintele chimice utilizate la cultura de usturoi au crescut cu 133,46%.
În ceea ce privește costul mediu lunar al forței de muncă pe salariat în agricultură, silvicultură și pescuit, din datele Institutului Național de Statistică, reiese o majorare cu 14,37% în anul 2022 comparativ cu anul 2021.
Comentarii