Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că Guvernul va demara un program pentru susținerea producției de usturoi românesc, acesta urmând să se desfășoare în perioada 2019 - 2022.

"În acest an vom demara un program pentru susținerea producției de usturoi românesc. Este un program care se va derula sub forma unei scheme de ajutor de minimis, gândit pentru o perioadă de trei ani", a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Programul, care ar urma să se desfășoare în perioada 2019 - 2021, are în primul an un buget alocat de două milioane de euro.

Agricultorii care vor să beneficieze de aceste ajutor de minimis pentru cultura de usturoi trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp, să să valorifice o cantitate de usturoi de minim 5.000 kg/ha dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de 3.000 mp.

Valoarea sprijinului financiar va fi de circa 4.650 de lei/hectar, fără a depăşi 15.000 de euro/trei exerciţii financiare/beneficiar. Suma va fi plătită într-o singură tranşă.

"Pentru sprijinirea fermierilor s-au introdus şi programe noi în acest an, precum susţinerea cultivării de usturoi în România, ştiindu-se că există o îngrijorare legitimă că pe piaţa românească nu există o cantitate suficientă care să răspundă pretenţiilor consumatorilor, aprovizionarea din import fiind într-o cantitate extrem de însemnată", a declarat pe 11 februarie în Parlament ministrul Agriculturii, Petre Daea.