Din fondurile incluse în PNDR 2014-2020 pentru acest an, 800 de milioane de euro sunt destinate beneficiarilor publici și peste un miliard de euro sunt pentru beneficiari privați.

Toate măsurile pentru realizarea de investiții în agricultură aferente anului 2017, cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, vor fi lansate începând din această lună, iar alocarea financiară se ridică la aproximativ două miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), transmite Agerpres.

Astfel, începând cu luna martie vor fi lansate toate măsurile destinate atât beneficiarilor publici, cât și beneficiarilor privați. Alocarea totală a măsurilor însumează aproximativ două miliarde euro, din care 800 de milioane de euro sunt destinate beneficiarilor publici și peste un miliard de euro sunt pentru măsuri destinate beneficiarilor privați.

Conform programărilor, în luna martie vor fi lansate măsurile destinate beneficiarilor publici, respectiv:

  • Submăsura 4.3 "Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole și silvice" - componenta drumuri agricole cu o alocare a sesiunii de 32,7 milioane euro,
  • Submăsura 4.3 "Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole și silvice" - componenta drumuri de acces silvice cu o alocare a sesiunii de 88,7 milioane euro,
  • Submăsura 7.2 "Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scara mică" cu o alocare a sesiunii de 356,1 milioane euro,
  • Submăsura 7.6 "Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural cu o alocare a sesiunii de 100,4 milioane de euro".

Submăsura 4.3 "Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole și silvice" - componenta irigații, cu o alocare a sesiunii de 150 milioane euro, va fi lansată în luna aprilie.

"Cu privire la Submăsura 4.3 componenta irigații, în cadrul Comitetului de Monitorizare au fost prezentate membrilor și agreate de comun acord concluziile discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene privind modificarea fișei măsurii cu impact asupra suprafeței potențial irigabile viabilă din punct de vedere economic, respectiv creșterea acesteia de la 823.000 hectare la 1,8 milioane de hectare, în conformitate cu Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România, putându-se astfel realiza investiții de modernizarea infrastructurii secundare de irigații pe o suprafață de 619.000 ha irigate în trecutul recent (perioada 2007-2016)", se arată în comunicatul MADR.

Totodată, s-a agreat ca, în cadrul celor 1,8 milioane de hectare viabile, să fie realizate investiții oriunde, în limita celor aproximativ 620.000 de hectare (utilizate în trecutul recent) pentru care se consideră că există resurse de apă suficientă.