Ambasada Israelului a reacționat joi la afirmațiile lui Petre Daea, exprimând consternarea și dezamăgirea după ce ministrul Agriculturii a comparat efectele Holocaustului și cele ale pestei porcine. CNCD s-a autosesizat.

"Ambasada Statului Israel își exprimă consternarea și dezamăgirea cu privire la afirmațiile domnului ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovați în lagărul de la Auschwitz. Sperăm, totuși, că o astfel de asociere a fost făcută de ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul și Auschwitz, fără intenția de a dezonora memoria milioanelor de victime” au declarat reprezentanții ambasadei Statului Israel într-un comunicat remis presei.

Misiunea diplomatică reamintește ce a însemnat Holocaustul, exprimându-și speranța că terminologia legată de acest eveniment tragic să nu mai fi folosită într-un context fără legătură cu acesta:

"Holocaustul, o tragedie condamnată de România, care s-a soldat cu moartea a șase milioane de evrei, nu trebuie niciodată uitat, trivializat sau minimalizat. România a făcut progrese extraordinare în domeniul studierii, educației și comemorării Holocaustului, demersuri care, suntem convinși, vor continua și în viitor. Această pagină neagră a istoriei nu trebuie sã se repete. În acest sens, niciun efort nu este prea mare pentru ca tinerele generații, și nu numai, să cunoască și să înțeleagă istoria Holocaustului. Ne așteptăm ca, pe viitor, terminologia legată de Holocaust să nu mai fie folosită într-un context fără legătură cu acesta".

Totodată, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat după declarația de marți a ministrului. 

Ministrul Petre Daea a declarat marți seara, la Antena 3, explicând măsurile care se iau pentru a izola focarul de pestă porcină africană de la Carniprod Tulcea, unde trebuie sacrificate 45.000 de animale: "Trebuie să sacrificăm, din nefericire, 45.000 de capete la Carniprod și avem o veste proastă, că virusul ar fi și în alt complex (...) Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente ca să ușureze boala. Singura metodă este sacrificarea. Porcii aceștia, toți se incinerează (...), e o muncă extraordinară acolo, este ca la Auschwitz, dom'ne".

Joi dimineața, ministrul a încercat un fel de scuze, arătând însă că nu înțelege gravitatea afirmațiilor sale: ”Îmi declar respectul pentru toți membrii comunității evreiești și fac precizarea că am vrut să prezint situația deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci din cauza pestei porcine africane. În sufletul meu este foarte multă durere, am vrut doar să descriu momentele îngrozitoare cu care se confruntă atât fermierii noștri, cât și cei care gestionează această criză. Doamne ferește, nu am jignit pe nimeni în viața mea, îmi iubesc semenii, am exprimat doar durerea sufletească și sper să fiu înțeles!”

Liviu Dragnea a recunoscut că ministrul a făcut o gafă, dar nu i-a cerut demisia, ci doar i-a atras atenția ca pe viitor să fie mai atent asupra modului în care se exprimă și "să nu mai folosească asocieri care pot jigni profund".