Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni că a cerut conducerii ANSVSA modificarea Ordinul nr.130/2023, pentru ca oamenii să poată comercializa porcii crescuți în gospodării și de Crăciun, și în restul anului.

La finalul unei ședințe a conducerii PSD de luni, Barbu a transmis că "mișcarea și comercializarea animalelor se va face cu respectarea normelor de biosecuritate, prevăzute de lege și este necesar un aviz de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul nu este bolnav".

"Atât eu, cât si premierul Marcel Ciolacu am dorit să găsim o soluție pentru a le permite oamenilor să poată cumpăra porci crescuți in gospodării, iar micilor crescători să ii poată vinde. Continuăm tradițiile de Crăciun ale românilor și, în același timp, respectăm normele sanitar-veterinare în vigoare pentru limitarea efectelor pestei porcine africane", a explicat ministrul.

Ulterior, ANSVA a informat printr-un comunicat de presă faptul că nici creșterea, nici sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și nici comercializarea acestora nu va fi interzisă.

În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor - SNIIA).

Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.

În vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine.

ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate.