În mai multe țări europene, autoritățile se confruntă cu focare de gripă aviară și mii de păsări au fost sacrificate.

România nu înregistrează până în prezent nicio suspiciune de apariție a gripei aviare în populația de păsări domestice și sălbatice, deși în urmă cu câteva zile a fost găsită o lebădă moartă iar analizele de laborator au confirmat prezența virusului, subtipul H5N8, a anunțat luni Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„Până la această dată, din informațiile pe care le deținem, exceptând cazul anterior menționat, nu există nicio suspiciune de apariție a Influenței Aviare în populația de păsări domestice și sălbatice de pe teritoriul României”, precizează ANSVSA.

Având în vedere situația națională și internațională sub aspectul evoluției influenței aviare cu subtipul H5N8, ANSVSA a impus mai multe măsuri preventive, pe întreg teritoriul României cu scopul evitării introducerii acestui virus în populația de păsări domestice. Astfel, s-a dispus monitorizarea în permanență a statusului de sănătate la păsări domestice și sălbatice pe întreg teritoriul României, iar orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență DSVSA-urilor județene și ANSVSA.

„A fost dispus pe întregul teritoriu al României ca în cazul exploatațiilor non-profesionale (gospodării ale populației), toate păsările să fie ținute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice. Această măsură a fost extinsă și pentru exploatațiile comerciale de păsări autorizate/ înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creștere și exploatare a păsărilor free-range și ecologic”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Potrivit datelor ANSVSA, au fost interzise târgurile, piețele și expozițiile de animale, fiind intensificată supravegherea oficială a populațiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă și monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave.