Peste 9.700 de verificări ale Autoritatății Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au indicat mai multe neconformități în cadrul transporturilor de cereale și de produse pentru animale din Ucraina.

ANSVSA verifică fiecare transport de cereale importate din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare și la destinația finală a acestora, inclusiv depozite de cereale, unități de procesare și comercializare. Verificările oficiale implică examinarea documentelor tuturor transporturilor și verificări fizice ale acestora, inclusiv prelevarea de probe, conform legislației aplicabile, anunță instituția printr-un comunicat de presă.

De la începutul conflictului din Ucraina, ANSVSA a realizat peste 9.700 de verificări care au vizat cerealele și produsele de origine nonanimală provenite din Ucraina.În urma analizelor de laborator realizate pentru probele prelevate din cereale și produse de origine nonanimală au fost înregistrate 9 neconformități (soia și șrot de soia) în ceea ce privește prezența organismelor modificate genetic și două pentru depășirea limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide (semințe de floarea soarelui și grâu).

ANSVSA spune că, în cazul semințelor de floarea-soarelui și a grâului, aceste produse nu au intrat în lanțul alimentar.

"Buletinele de analiză, rezultate în urma testării de laborator, în cazul celor 9 probe de soia și șrot de soia, au indicat că respectivele cereale sunt modificate genetic și beneficiază de autorizație acordată în conformitate cu procedura comunitară, stabilită în Regulamentul EC nr. 1829/2003 pentru import, procesare și utilizare ca aliment și furaj, cu respectarea prevederilor specifice de trasabilitate și etichetare. În această situație, având în vedere că cerealele nu erau etichetate și însoțite de documente din care să rezulte că sunt modificate genetic (așa cum prevede legislația aplicabilă), toată cantitatea este reținută în depozit pentru etichetarea corespunzătoare și pentru respectarea trasabilității, în vederea comercializării", a transmis ANSVSA.

Măsurile aplicate au fost cele de reținere oficială în vederea stabilirii trasabilității specifice, iar cerealele sunt sigure pentru a fi folosite în hrana animalelor sau pentru consumul uman.

Totodată, pentru a spori gradul de monitorizare și a asigura o trasabilitate a transporturilor de cereale provenite din țări terțe, începând cu luna noiembrie a anului 2022, ANSVSA a creat premisele urmăririi acestora în platforma dezvoltată de Comisia Europeană pentru monitorizarea transporturilor de produse de origine animală și nonanimală și a animalelor vii provenite din țări terțe.

În acest an nu au fost transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF, care funcționează la nivel european) notificări de alertă, referitoare la riscuri asociate cerealelor pentru consum uman sau animal, provenite din Ucraina.

În concordanță cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, au fost înființate noi Puncte de Intrare, în județele de la granița cu Ucraina și Republica Moldova, pentru a eficientiza actul de control oficial, în corelație cu numărul de transporturi de cereale.

ANSVSA anunță și că va continua acțiunile de verificare și împreună cu celelalte instituții responsabile va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze procedurile aplicabile în această situație.