Implicarea autorităților române responsabile cu stoparea evoluției Pestei Porcine Africane în România este insuficientă și ineficientă, iar în acest sens Comisia Europeană nu va relaxa restricțiile privind comerțul cu carne de porc.

Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) precizează că s-a adresat oficialilor din domeniul sănătății animale de la Comisia Europeană și a solicitat analiza situației fermelor comerciale de creștere a porcilor și adoptarea de măsuri de relaxare a interdicțiilor de mișcare a porcilor și cărnii de porc, aplicate în mod excesiv în România și care afectează grav piața națională, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al asociației, în răspunsul forului european se menționează foarte clar că misiunile de audit, desfășurate în perioada 2017-2019, au identificat riscuri mari de transmitere a PPA din România către alte state membre ale Uniunii Europene, din cauza măsurilor insuficiente și ineficiente luate de către autorități pentru exploatațiile non-comerciale și gospodăriile populației.

Măsurile la care fac referire oficialii europeni vizează: identificarea, înregistrarea și evidența animalelor și a produselor din carne de porc, controlul mișcărilor de animale și a produselor din carne de porc, a mijloacelor de transport și a persoanelor, măsurile scăzute de biosecuritate, precum și lipsa unui plan de acțiune cu termene concrete privind prevenirea, eradicarea și controlul PPA în conformitate cu legislația europeană și cu recomandările misiunilor de audit, în special noi proiecte legislative naționale de clasificare a fermelor, biosecuritate și controlul circulației porcinelor.

Virusul Pestei Porcine Africane a decimat până în prezent, în România, 365.595 de animale, cele mai multe (peste 82%) în exploatațiile comerciale.

Virusul era prezent în 84 de localități din 16 de județe, cu un număr de 397 de focare, dintre care 10 în exploatații comerciale.

La nivel național, au fost stinse, până la acea dată, 853 de focare.

Prezența virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.