Comisia Europeană caută în prezent opțiuni pentru potențiale modificări ale structurii colegiului pentru următorul mandat,în contextul apelurilor din partea factorilor interesați din sectorul agroalimentar pentru un vicepreședinte pentru alimentație.

Potrivit unei surse citate de EURACTV, secretarul general al Comisiei "face unele scheme pentru potențiale schimbări" privind componența viitoare a cabinetului.

Sursa a adăugat că, în mod clar, agriculturii trebuie să i se acorde o importanță "mai mare" în următorul mandat.

Vestea vine în urma apelurilor din partea părților interesate din sectorul agroalimentar pentru crearea unui post de vicepreședinte Executiv pentru alimentație.

Vicepreședinții acționează în numele președintelui Comisiei Europene și coordonează activitatea în domeniul lor de responsabilitate, împreună cu mai mulți comisari. Proiectele prioritare sunt definite pentru a ajuta la asigurarea faptului că toți membrii Colegiului lucrează împreună într-un mod apropiat și flexibil.

În prezent, comisarii pentru agricultură și siguranță alimentară se află sub supravegherea vicepreședintelui european responsabil cu Pactul verde european, post deținut anterior de Frans Timmermans înainte ca Maroș Șefcovici să preia conducerea în octombrie 2023.

În fruntea listei de dorințe

Numirea unui vicepreședinte executiv pentru alimentație se află "în fruntea listei noastre de dorințe", a explicat Dirk Jacobs, directorul general al FoodDrinkEurope, în timpul unui eveniment recent privind direcția viitoare a politicii alimentare. Acest lucru este necesar, deoarece politicile alimentare au fost "prea jos pe lista" prioritățile UE.

"Și, dacă ne uităm la criza pe care am avut-o în ultimii doi ani, hrana a fost întotdeauna într-un punct central", a subliniat el. Și pandemia de COVID-19 și invadarea Ucrainei de către Rusia, la scurt timp, au schimbat ecosistemele alimentare globale.

"Este nevoie să punem alimentele mai sus pe această agendă și să le vedem într-adevăr ca pe un lanț valoric strategic care trebuie susținut”, a spus Jacobs, argumentând că acest lucru trebuie să se reflecte în configurația organizațională a Comisiei.

Ideea este populară și în rândul grupurilor societății civile. Mai multe s-au unit sub organizația-umbrelă "Coaliția pentru politici alimentare", pentru a solicita un vicepreședinte executiv dedicat.

Acest lucru este necesar pentru a "extinde" activitatea politicii alimentare emblematice a UE, strategia Farm to Fork, în eforturile de a lucra în direcția unei politici alimentare comune, susține coaliția.

Pentru Guilia Riedo, specialistă în domeniul agriculturii și al politicii alimentare durabile la WWF Europa, un vicepreședinte executiv dedicat ar fi "esențial pentru a începe și a consolida tranziția către un sistem alimentar durabil al UE".

"Vicepreședintele va juca un rol cheie în asigurarea coeziunii politice din spatele obiectivelor de tranziție și va reprezenta conducerea UE în această chestiune", a spus ea, adăugând că acest lucru va asigura coordonarea și colaborarea atât de necesară între diferitele domenii de politică.

De asemenea, ar trimite un "semnal politic foarte puternic" cetățenilor, arătând că preocuparea ca alimentele să fie mai durabile și mai accesibile reprezintă o "prioritate supremă", a spus ea.

Reacționând la sugestia din timpul discuției, Clare Bury de la DG SANTE a remarcat că este nevoie să "încercăm să face conexiunile" cu o "abordare bazată pe sisteme", așa cum se prevede în strategia Farm to Fork.

"Nu știu cum păstrăm această perspectivă globală, dar suntem cu adevărat foarte atașați de acea [abordare a sistemelor]", a spus ea.

Întrebat dacă o astfel de mișcare este luată în considerare, un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze speculațiile.

Apelul vine chiar înainte de lansarea dialogului strategic privind agricultura al președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, lansare așteptată pentru săptămânile următoare.

Dialogul este o încercare Ursulei von der Leyen de a depăși polarizarea din sectorul agroalimentar, deși forma în care se va desfășura acest dialog este încă neclară.

[Editat de Gerardo Fortuna]