Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că vrea să termine controlul până la 1 octombrie, când ar urma să înceapă plata subvențiilor pentru campania 2017.

„Eşantionul de control conţine un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiţionalitate, a schemelor de sprijin pe suprafaţă şi în sectorul zootehnic, astfel: pentru controlul pe teren prin metoda clasică - 28.547 fermieri şi pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţiei - 75.599 fermieri”, a spus APIA marți, într-un comunicat.

Agenția a explicat că scopul verificărilor la fața locului este acela de a controla condițiile în care se acordă ajutorul, iar inspecțiile vor verifica fiecare parcelă declarată, din punct de vedere al eligibilității, localizării, suprafeței și alte aspecte privind utilizarea/acoperirea terenului.

Sâmbătă, ministrul Petre Daea a declarat că plata subvenţiilor agricole aferente anului în 2017 către fermieri va fi făcută începând cu 15 octombrie. 

„De luni încolo, o să vedeţi inginerii de la APIA, specialiştii de acolo, mergând pe teren. De luni încolo începe controlul efectiv în câmp la fermieri, să verifice, conform metodologiei pe care o avem şi trebuie să o respectăm, pe baza regulamentelor pe care le avem de la Uniunea Europeană, în aşa fel încât la data de 1 octombrie să se încheie verificarea în teren pentru a putea ajunge fermierii cu banul în buzunar începând cu 15 octombrie”, a spus ministrul agriculturii.