Fermierii pot depune în perioada 1 martie-15 mai cererile pentru subvențiile agricole plătite din fonduri de la Uniunea Europeană.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că pornește vineri, 1 martie, campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2019.

Cererile unice de plată se depun la centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mare de 50 de hectare de teren agricol și la centrele locale APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mică sau egală cu 50 de hectare de teren agricol. Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă dețin suprafețe de teren în diferite localități sau județe.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăți/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susținere a producătorilor agricoli, respectiv: schema de plată unică pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic.

De asemenea, fermierii români primesc subvenții pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 - Agromediu și climă, Măsura 11 - Agricultura ecologică, Măsura 13 - Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020), dar și ajutoare naționale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal și zootehnic.

Suma totală alocată României din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în 2019 se ridică la 1,94 miliarde de euro.