Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a lansat a doua sesiune a programului de sprijin pentru crearea de suprafețe împădurite, cu o alocare totală de 50 de milioane de euro.

Cererile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite” pot fi depuse până pe 6 octombrie, iar valoarea maximă acordată pentru un proiect este de 7 milioane de euro, a anunţat luni APIA.

Potrivit comunicatului agenției, citat de Agerpres, alocarea financiară totală pentru sesiunea a doua din acest an a programului se ridică la 50 de milioane de euro.

Potenţialii beneficiari pot depune, în perioada 21 august-6 octombrie, cererile de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, aferentă Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, Submăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020, sesiunea 2/2017.

Potrivit sursei citate, schema de ajutor de stat contribuie la domeniul de intervenţie 5E - Promovarea conservării şi a sechestrării carbonului în agricultură şi silvicultură, iar valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 şi Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanţare, este de 7 milioane de euro.

Potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, suprafața acoperită cu păduri din România este pe un trend ascendent. Astfel, de la 6,74 milioane de hectare în 2005, suprafața pădurilor a urcat la 6,92 milioane ha în 2010, pentru a ajunge la 6,95 milioane de hectare în 2015.