Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a plătit peste 600 de milioane de euro din avansurile pe suprafață pentru un număr de peste 500.000 de fermieri, a declarat vineri Paul Eduard Kmen, director general adjunct al agenției.

„În anul 2018, începând cu 16 octombrie, APIA este în plină campanie de plată a avansului pentru cererile depuse în acest an, iar până la această dată am plătit peste 500.000 de fermieri cu aproximativ 600 de milioane de euro. Continuăm această plată până pe 30 noiembrie, iar după data de 1 decembrie vom începe plata regulară, adică plata finală care este datorată fermierilor pentru cererile depuse”, a spus Kmen, în cadrul unei conferințe pe teme agricole.

„Încercăm să plătim cât mai mulți fermieri, în cât mai scurt timp pentru că ei au nevoie de bani. Ne vom ține de acel calendar prin care am stabilit să facem plata tuturor subvențiilor până la data de 30 martie (2019 n.r.)", a spus Kmen, în cadrul evenimentului "Romanian Food & Agribusiness Conference", potrivit Agerpres.

Pentru anul 2017, APIA a plătit fermierilor peste 2,8 miliarde de euro, din care aproape 200 de milioane de euro au fost măsuri de piață.

APIA plătește aceste sume din trei fonduri: din FEGA - plățile directe și sprijinul cuplat pentru sectorul zootehnic și vegetal, măsuri de piață și promovarea produselor agricole pe terțe piețe, din FEADR - măsuri delegate din PNDR pe agromediu, împăduriri și silvo-mediu și măsuri de creșterea bunăstării animalelor, iar din bugetul național - plățile tranzitorii și alte forme de sprijin, a explicat oficialul.

Fermierii români au depus peste 855.000 de cereri unice de plată pentru o suprafață de 9,7 milioane de hectare, înregistrându-se o depășire cu 250.000 de hectare față de anul 2017.

Plafonul alocat României pentru plățile directe, prevăzut în regulamentul Comisiei Europene, este 1,912 miliarde de euro pentru campania din 2018.