Apicultorii români cer Guvernului sprijin financiar și introducerea licențelor de import la miere

Apicultorii români solicită un sprijin financiar pentru menținerea familiilor de albine și introducerea licențelor de import pentru produsele apicole în vederea protejării producției autohtone de miere de importurile extracomunitare.
''Prețul mierii a rămas constant de mic în ultimii doi ani de zile, deși costurile de producție au crescut cu 40%. Ofertele pentru valorificarea mierii primite de noi de la firmele cu care lucrăm au fost undeva între 6-7 lei pe kilogramul de miere, atât timp cât pe noi ne costă aproape dublu. Sigur că pe fondul războiului din Ucraina a intrat miere pe baza acelor licențe de export ale Ucrainei către Uniunea Europeană, cu toate că noi am solicitat și în scris și verbal domnului ministru al Agriculturii să introducă licențe de import, așa cum a introdus la carnea pasăre și la alte produse. Mierea, deși era trecută inițial în acea grupă de produse, până la urmă nu a rămas pe listă și din acest punct de vedere importurile au continuat'', a declarat, pentru Agerpres, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
În opinia sa, pe piața autohtonă la fel ca și în Uniunea Europeană a intrat miere falsificată, deși multe dintre țările europene pot să își acopere cea mai mare parte a consumului din producțiile proprii.
''Problema nu este că au continuat aceste importuri, ci că a intrat în Europa miere falsificată, miere adulterată, cum îi zic europenii. Și Comisia Europeană a recunoscut că aproape jumătate din importurile de miere în Europa sunt adulterate. Este o rușine pentru Uniunea Europeană să recunoască acest lucru din punctul meu de vedere, atât timp cât în Europa se regăsește miere", a spus Fetea.
Anul 2024 a fost modest din punct de vedere al producției apicole, la fel ca și anii 2023 și 2022, peste care s-a suprapus și problema valorificării producției, mai ales pe piața externă:
''Chiar dacă producția a fost una modestă, problema este că nu am exportat deloc în ultimii trei ani de zile din combinatul nostru. În aceste condiții, sigur că apicultorii au avut foarte mult de suferit. După cum am spus, prețurile de cost au crescut cu aproape 40% și în aceste condiții rentabilitatea stupinelor este afectată în mod deosebit".
Încă de anul trecut, Asociația Crescătorilor de Albine din România a solicitat ministrului Agriculturii un ajutor de minimis pentru sector, în vederea supraviețuirii familiilor de albine și formarea rezervei de iernare, care însă nu s-a concretizat, deși era prins în buget.
Producția de miere în 2024 a fost între 13.000 și 15.000 de tone, a mai spus Fetea, mult sub media anuală din România, de 25.000 - 27.000 de tone.
Comentarii