Apicultorii români solicită stoparea importului de miere din Ucraina, în condițiile în care România are excedent, dar și un sprijin financiar din ajutorul acordat de UE, chiar dacă suma de 10 milioane de euro este "apă de ploaie pentru agricultură”.

În prezent, cea mai mare problemă pentru apicultorii români e reprezentată de valorificarea produselor.

”Chiar dacă producția a fost una modestă, nici în aceste condiții nu putem valorifica mierea, pentru că există această concurență neloială între ceea ce producem noi și ceea ce intră din spațiul extracomunitar, din păcate, la prețuri foarte mici. Noi nu putem valorifica la fel, având în vedere că prețurile de producție au crescut cu 30%-40%, prețurile de achiziție au scăzut în același mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot”, a declarat pentru Agerpres președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

El a adăugat că această concurență neloială există de ani de zile, dar acum - în contextul cu Ucraina - este ”libertate și mai mare".

România importă peste 4.000 tone de miere din spațiul extracomunitar, care se vinde atât pe piața internă, cât și pe cea externă, amestecată cu alte categorii de miere, iar producția internă este foarte greu de valorificat.

"Cred că anul trecut s-au importat și mai mult de 4.000 de tone de miere, iar exportul nostru a fost aproape de zero. Sigur nu toată mierea importată se consumă în România, dar oricum se amestecă cu alte categorii. Pot să vă spun că am văzut la raft, inclusiv la doză, la pliculeț, amestec din patru categorii de miere, respectiv din România, Ucraina, Moldova și China. Este un amalgam acolo, o nebunie totală”, a spus Fetea.

Reprezentantul apicultorilor români a transmis Ministerului agriculturii o adresă prin care au fost solicitate fonduri pentru apicultura României din ajutorul financiar acordat de UE pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina, dar și integrarea mierii în acea categorie de produse agricole în care sunt și cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor.

El susține că, dacă nu se vor lua măsuri așa cum se iau cu cerealele, stupinele vor avea de suferit.

”Am făcut o adresă către Ministerul agriculturii prin care am solicitat ca în cazul în care vor fi alocate acele fonduri de la UE, acele 10 milioane de euro care sunt apă de ploaie pentru agricultura României, să introducă și mierea și stupinele, adică să intre și apicultura în această categorie”, a precizat Fetea pentru agenția națională de presă.

Potrivit lui Fetea, producția de anul trecut a fost sub 50% din media anuală, respectiv 12.000 - 13.000, poate 14.000 tone: ”Au fost câteva județe unde a fost mai bine, dar, dacă facem o analiză generală pe țară, undeva sub 50%. Mai intră 5.000 de tone din Ucraina sau din alte state extracomunitare și uitați așa omorâm producția noastră".