Dr. Florin Șerban a fondat Terrasigna în 2007, companie care a dezvoltat soluții digitale pe baza senzorilor radar cu apertură sintetică (SAR) pentru monitorizarea terenurilor cu subvenții agricole europene.

Români care aduc lumea mai aproape prin tehnologie. Cunoașterea este esențială în orice sector de activitate. Analiza datelor furnizate de sateliți face ca informația generată să aibă aplicabilitate imediată și să ducă la economii importante de resurse. 

Dr. Florin Șerban, Terrasinga, explică felul în care tehnologia cu apertură sintetică (SAR) pentru monitorizarea terenului, a deplasărilor și a stabilității diferitelor infrastructuri. Are un doctorat în fuziunea datelor satelitare optice și radar, obținut la Academia Tehnică Militară, Facultatea de Electronică și Informatică, Bucuresti (Romania). Din 1995 a lucrat pentru Forțele Aeriene Romane, București (România), pentru coordonarea programelor de fotogrametrie aeriană, cooperarea cu instituții civile implicate în programe de cercetare militare, ulterior a lucrat pentru Agenția Spațială Română, din 1998 până în 2006, în ultimii patru ani fiind director de tehnologii spațiale.

Aplicația dezvoltată de Terrasigna furnizează "o rezoluție excepțională și o precizie excepțională, un sistem complet automat", spune reprezentantul acesteia.

De ce este necesară aplicația, potrivit dr. Șerban

APIA gestionează mai multe scheme, măsuri de sprijin, finanțate prin Fondul European pentru Agricultură, în baza cărora fermierii pot solicita plăți sub formă de subvenții. Pentru a beneficia, trebuie să asigure îndeplinirea unor condiții: - utilizarea unei suprafețe de teren mai mare sau egală cu 1 ha, formată din parcele mai mare de 0,3 ha și menținerea terenului în bune condiții agricole și de mediu.

Prin Regulamentul 746/2018 s-a propus trecerea la efectuarea contoalelor prin monitorizare. Datele furnizate prin programul COPERNICUS vor fi disponibile gratuit. Introducerea acestui sistem de monitorizare va aduce beneficii semnificative în agricultură. Sistemul le va crește eficiența și productivitatea, scăzând costurile cu deplasările în teren, contribuind și la simplificarea procedurilor de management pentru fermieri.

Printr-o comunicare cu fermierii privind stadiul conformității declarațiilor acestora cu realitatea din teren, se apreciază că se va reduce și numărul sancțiunilor, deoarecere fermierii vor avea posibilitatea să-și corecteze anumite tipuri de erori și după începerea controalelor.

Sistemele dezvoltate sunt complet automate, utilizează algoritmi de machine-learning, ceea ce le face mai ieftine decât metodele utilizate curent, care includ foarte mulți opertori. În prezent, aceste activități se realizează pentru 5% din parcelele pentru care s-au făcut solicitări de spriin.

Bog Data: Dr. Florin Șerban on the Romanian IT solution for agriculture - Copernicus programme

Mai mult pe EurActiv »