Culturile de porumb și floarea-soarelui au fost afectate de lipsa precipitațiilor în acest an, în schimb producția de grâu, secară, orz și orzoaică a crescut cu 15%, potrivit ministrului agriculturii Achim Irimescu.

„Din datele primite până acum la Ministerul Agriculturii, e vorba despre 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole afectate de seceta din acest an, cu 10-15% mai puțin decât suprafața înregistrată anul trecut. Este vorba în principal de secetă, dar și de înghețuri târzii, iar culturile principale afectate au fost porumbul și floarea-soarelui”, a declarat Irimescu vineri, la Digi24.

„La culturile recoltate în vară nu au fost probleme și producția este chiar mai mare cu 15% față de anul trecut, adică de 2,4 milioane de tone grâu, secară, orz și orzoaică”.

În ceea ce privește despăgubirile acordate fermierilor ca urmare a secetei, ministrul a precizat că România are două posibilități: ajutor de minimis sau ajutor pe linii directoare, pentru IMM-uri, transmite Agerpres.

Din cauza secetei, producția de porumb și floarea-soarelui va fi considerabil mai mică decât cea de anul trecut, estimează organizațiile internaționale. Dacă la grâu s-a înregistrat o producție record în acest sezon, fermierii care au mizat pe porumb și floarea-soarelui, culturi la care România înregistrează cele mai mari suprafețe din Uniunea Europeană, vor culege mai puțin decât în 2015.