Prețul cărnii de porc și de pasăre va crește cu încă 30-40%, după scumpirile înregistrate în ultimele săptămâni, susține Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP).

„Prețul cărnii de porc și de pasăre atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului român. În cadrul Conferinței SIIC'2019 - Industria Cărnii, atrăgeam atenția asupra creșterii prețului la carnea de porc și pasăre, în doar două săptămâni, cu 20% și previzional pentru perioada imediat următoare cu aproximativ 40%. Prețul la carnea de porc și pasăre a atins aceste previziuni și va crește în continuare cu 30-40%”, se menționează într-un comunicat transmis de asociație.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania deplânge faptul că România e dependentă de importurile de carne.

„Marii producători din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizează în state europene și vând către țările asiatice, puternic atinse de pesta porcină africană. China cumpără tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat”, se menționează în comunicat.

Potrivit ACEBOP, importatorii din România care doresc să achiziționeze porci vor fi nevoiți să plătească săptămâna viitoare 80 de euro/cap, în contextul în care necesarul fermelor de îngrășare s-a dublat.

Asociația acuză lipsa capacității de reproducție a României, la porc și pasăre, drept cauza principală a acestei crize.

„Dacă România avea astăzi o capacitate normală de producție pasăre și porc, nu ne-am mai fi găsit în situația de a cumpăra carne la un preț pe care buzunarul cetățeanului român nu și-l permite. Atragem atenția că NU fermierii sunt cauza exploziei prețurilor, ei rămân tributari unor politici de piață necontrolate și speculațiilor unor carteluri comerciale”, se menționează în comunicat.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine consideră că profitorii acestei crize sunt comercianții de purcei și o parte din abatoare - „care fac prețul în țară”.

ACEBOP solicită de urgență sprijinul direct al Guvernului pentru prioritizarea construcției de ferme de reproducție, ca acțiune împotriva „celui mai mare risc - de prăbușire a producției de carne din România”.