Sloganurile anti-ucrainene și pro-Vladimir Putin care au apărut în timpul unui val de proteste ale fermierilor din Polonia ar fi putut fi create sub influența unor "agenți ruși", a estimat miercuri Ministerul polonez al Afacerilor Externe.

"Credem că aceasta este o încercare de a prelua controlul asupra mișcării de protest agricol de către grupuri extremiste și iresponsabile, poate influențate de agenți ruși", potrivit unui comunicat oficial.În timpul unei demonstrații de marți, fermieri din Gorzyczki, sudul Poloniei, au desfășurat un banner pe care scria "Putin, restabilește ordinea în Ucraina, la Bruxelles și în guvernul nostru", lângă steagul Uniunii Sovietice, scrie La Libre Belgique.

Fotografia bannerului a fost distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare, declanșând o reacție puternică a Kievului.Varșovia "observă cu cea mai mare îngrijorare apariția unor sloganuri anti-ucrainene și a altora care îl glorifică pe Vladimir Putin și războiul pe care îl poartă în timpul recentelor blocaje produse de agricultori", a declarat ministerul polonez într-un comunicat, subliniind că astfel de acțiuni îi dau "o imagine proastă a Poloniei".

Miercuri, o purtătoare de cuvânt a poliției locale a declarat pentru AFP că "bannerul și steagul" au fost "confiscate". "Persoana care conducea vehiculul a fost identificată', a asigurat ea.

O anchetă penală pentru promovarea unui regim fascist sau totalitar și incitarea la ură, infracțiune pedepsită în Polonia cu trei ani de închisoare, a fost deschisă de poliție.

Ministrul polonez pentru serviciile secrete, Tomasz Siemoniak, a calificat bannerul drept "scandalos", iar incidentul drept o "provocare".

"Sunt cuvinte rușinoase care nu corespund absolut deloc cu poziția statului sau cu sentimentele cetățenilor noștri", a spus Siemoniak la Radio Zet.

Ucraina, supranumită cândva "grânarul Europei", și-a văzut sectorul agricol bulversat de invazia rusă, cu multe centre de export de la Marea Neagră blocate și terenurile agricole devenind inutilizabile din cauza luptelor.

Polonia se numără printre cei mai mari susținători ai Ucrainei de la lansarea ofensivei ruse în februarie 2022, dar relațiile lor au fost otrăvite în ultimele luni de dispute comerciale.

Fermierii polonezi au început marți o nouă mișcare de protest prin blocarea a aproximativ o sută de drumuri din țară și a punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina, denunțând în special importurile agroalimentare din Ucraina considerate "necontrolate" și politica agricolă europeană.

Aceste noi acțiuni de protest vin la câteva săptămâni după încheierea unei blocări similare a graniței de către camionagii polonezi.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA