Austria cere Comisiei să pună în aplicare o evaluare a siguranței produselor modificate genetic și să mențină obligativitatea etichetării, în timp ce se așteaptă ca Bruxelles-ul să facă presiuni pentru dereglementarea noilor tehnici genomice (NTG).

Comisia Europeană trebuie să pună în aplicare o evaluare a siguranței produselor modificate genetic și să mențină obligativitatea etichetării, au declarat ministrul austriac al climei, Leonore Gewessler, și ministrul protecției consumatorilor, Johannes Rauch, într-o scrisoare adresată comisarului european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Executivul european va trebui să decidă până la începutul lunii iunie dacă va relaxa actualele norme ale UE privind noile tehnici genomice (NGT), deoarece acestea fac în prezent obiectul unor restricții stricte din Directiva OMG. Tehnicile de modificare genomică pot modifica calitățile plantelor, cum ar fi toleranța la secetă. 

Din perspectiva Austriei, UE ar trebui să respecte normele existente pentru a proteja consumatorii și mediul, se arată în scrisoarea adresată lui Kyriakides, care este responsabil de acest dosar. 

"Tradiția îndelungată a Austriei în ceea ce privește agricultura ecologică și normele stricte de protecție împotriva ingineriei genetice" - o "realizare", potrivit lui Gewessler - "nu trebuie să fie pusă în pericol de legislația UE privind noile tehnici genomice, care este elaborată de Comisie doar pe baza unor presupuneri vagi". 

Aprobarea, evaluarea riscurilor și etichetarea obligatorie trebuie să se aplice și în cazul NGT-urilor, potrivit lui Rauch. 

"Consumatorii au dreptul să știe ce se află în farfuria lor. Luptăm împreună pentru transparență", a declarat el. 

Ministrul austriac al climei, Leonore Gewessler, și ministrul protecției consumatorilor, Johannes Rauch au solicitat deja continuarea discuțiilor și a investigațiilor privind NGT-urile în cadrul unei conferințe de experți care a avut loc la Viena în 2022, iar Gewessler a reînnoit această solicitare în cadrul Consiliului de Mediu al UE din luna martie. 

La nivelul UE, nu toată lumea este în favoarea relaxării normelor în privința produselor modificate genetic. 

În timp ce o coaliție de organizații susținute de eurodeputați ecologiști a trimis o petiție Comisiei în februarie, îndemnând-o să mențină normele stricte existente, grupul de centru-dreapta din Parlamentul European (PPE) este în favoarea dereglementării NGT, întrucât eurodeputații săi au subliniat imposibilitatea de a eticheta produsele alimentare ca fiind modificate genetic, deoarece îmbunătățirile genetice nu sunt identificabile în produsele finale.