Cel mai mare producător de îngrășăminte din România a anunțat luni că ar putea relua în scurt timp producția, în funcție de disponibilitatea gazului pe piața locală și de ajutoarele financiare anunțate la nivel european.

Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută mai multe măsuri de sprijin pentru companiile afectate de prețurile ridicate la energie și gaze naturale, inclusiv pentru firmele care activează în agricultură și marii consumatori de energie, precum industria fertilizanților, care folosește gazul natural ca materie primă. Companiile energo-intensive care produc îngrășăminte ar putea beneficia de un sprijin în valoare de până la 50 de milioane de euro pentru a-și echilibra costurile cu energia.

„Pentru Azomureș, acest ajutor ar însemna acoperirea diferenței dintre prețul de achiziție al gazului natural și costul de producție al îngrășămintelor”, a transmis compania într-un comunicat.

„Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la disponibilitatea îngrășămintelor pentru fermierii europeni, deoarece îngrășămintele din Rusia, Belarus și Ucraina lipsesc de pe piață”, a remarcat producătorul de îngrășăminte.

Azomureș spune că, înainte de anunțul Comisiei Europene, a avut săptămâna trecută discuții cu ministrul economiei, Florin Spătaru, și alți potențiali producători de îngrășăminte din România, pentru a identifica soluții pentru repornirea activității. În această săptămână este așteptat anunțul oficial privind acordarea ajutorului European, astfel încât în prima parte a lunii aprilie producție de îngrășăminte la Azomureș ar putea fi reluată.

Compania averitzează însă că datele exacte de reluarea a producției de la Azomureș depind de disponibilitatea gazului pentru piața din România.

„Conform calendarului, în primă fază se pornesc jumătate din instalațiile de producție. În luna mai este programată pornirea celorlalte instalații. Calendarul de pornire și un preț corect pentru gazul natural ar permite producția a aproximativ 600.000 de tone de îngrășăminte, care să acopere o parte din nevoile de fertilizare ale fermierilor români în campania agricolă de toamnă, esențială pentru recoltele de anul viitor”, se arată în comunicatul de presă al producătorului.

La mijlocul lunii decembrie 2021, Azomureș a anunțat oprirea instalațiilor de pe platformă din cauza prețului ridicat la energie. Producția anuală a Azomureș, în condiții normale de funcționare, este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, iar aproximativ 75% din această producție era destinată fermelor românești.