Azomureș va opri producția de îngrășăminte din cauza prețului ridicat la gaze. Reacția șefului MADR
Producția agricolă din 2022 este în pericol după ce Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte pe bază de azot din România, a anunțat că va opri producția din cauza prețurilor ridicate la energie.
Azomureș a anunțat luni că, din cauza prețului foarte mare la energie, gaz natural și energie electrică, începe pregătirile pentru oprirea temporară a activităților de producție.
„Nivelul ridicat al prețului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activității. Din această cauză, la nivel european, și alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activitățile de producție. Reluarea activității depinde de prețul gazului metan și de disponibilitatea acestuia în piață”, a declarat directorul general al Azomureș, Harri Kiiski.
Potrivit acestuia, decizia nu va avea un efect imediat asupra angajaților: „Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanță ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza și menține în funcțiune echipamentele critice și vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicați. Ne așteptăm ca lunile ianuarie și februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depășim, deși situația incertă pe piața gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022”.
Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu aproximativ 10% din consumul național. Compania furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii.
În contextul în care închiderea temporară a unuia dintre cei mai mari furnizori pentru fermierii romîni ar putea afecta serios producția agro-alimentară, ministrul agriculturii a anunțat că se caută „soluții viabile ce pot fi implementate imediat” pentru a preveni scăderea producției agricole și a limita efectele în evoluția prețurilor produselor agricole primare din recolta anului viitor.
„Evaluăm impactul economic și social generat de sistarea temporară a producției de fertilizanți. Suntem preocupați de menținerea producției agricole la un nivel care să asigure necesarul de consum la prețuri care să nu afecteze populația. Voi propune spre analiză Guvernului măsuri concrete pentru susținerea fermierilor și menținerea stabilității producției de produse agricole primare și produse agroalimentare procesate”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Abandonarea fertilizării de bază cu azot sau reducerea cantităților de îngrășământ utilizate pentru culturile agricole crește riscul reducerii producției de anului viitor cu până la 30%, a precizat ministerul.
Comentarii