Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început în această săptămână autorizarea la plată a fermierilor care beneficiază de sprijin pentru bunăstarea animalelor.

Potrivit instituției, suma totală autorizată la plată depășește 91,4 milioane de euro, din care 53,2 milioane de euro pentru bunăstare păsări și 38,2 milioane de euro pentru bunăstare porcine.

Sprijinul pentru bunăstarea animalelor reprezintă o plată anuală fixă, compensatorie pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de fermieri care își asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor. Banii provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Separat, APIA a anunțat că au fost stabilite cuantumurile aferente Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) în sectoarele vegetal și zootehnic, pentru anul de cerere 2018. În conformitate cu Hotărârea de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate ANT, pentru anul de cerere 2018, valoarea plafonului este de 268,47 milioane de euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Ajutoarele naționale tranzitorii pentru sectorul vegetal pot ajunge la circa 106 milioane de euro, în timp ce ANT pentru crescătorii de animale sunt în cuantum de 162,5 milioane de euro, potrivit datelor APIA.