Banii pentru recoltele afectate de secetă vin după acordul UE
Premierul Ludovic Orban dă asigurări că guvernul va aloca fonduri pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă la rectificarea bugetară, iar banii vor fi plătiți după ce Comisia Europeană își va da acordul.
„Aici nu putem să dăm despăgubirile imediat, când vrem noi, pentru că foarte mulți fermieri lucrează pământul sub diferite forme juridice, societăți comerciale și acordarea ajutorului îmbracă forma unui ajutor de stat și are nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Noi la rectificare vom aloca sumele necesare, peste 1,2 miliarde, pentru a putea face plățile și imediat când vom primi acordul Comisiei Europene, vom face plățile către toți fermierii care au fost afectați de secetă", a afirmat Orban sâmbătă, aflat într-o vizită de lucru în județul Călărași.
Aproape 1,17 milioane de hectare cu culturi înființate în toamna anului trecut au fost afectate de secetă în acest an, 80% din această suprafață fiind cultivată cu grâu, a spus miercuri ministrul agriculturii, Adrian Oros. El a precizat că vor fi despăgubiți 34.647 de fermieri, aceștia urmând să primească plățile cuvenite la finele lunii august.
Valoarea totală a schemei de ajutor de stat privind despăgubirile acordate fermierilor afectați de secetă se ridică la 1,088 miliarde de lei, iar fondurile vor fi asigurate de Ministerul Agriculturii prin rectificare bugetară. „Cuantumurile pe hectar le-am mai comunicat: pentru grâu 925 lei, grâul reprezintă aproape 80% din suprafața însămânțată, pentru secară tot 925 de lei, triticale - 805 lei, orz - 912 lei, orzoaică - 951 lei, ovăz - 772 lei și rapiță - 1.002 lei. Acestea sunt sumele pe care prin APIA toți fermierii le vor primi”, a menționat ministrul.
Pentru a diminua în viitor efectele secetei asupra agricultorilor, guvernul promite că va investi puternic în infrastructura destinată irigațiilor, iar o parte din bani vor veni de la Uniunea Europeană.
„Vor fi bani europeni, vom fi pregătiți să îi absorbim cât mai repede, bani europeni atât pentru irigații, cât și pentru desecări, pentru combaterea eroziunii solului. Sperăm să putem obține finanțări și pe combaterea deșertificării, pentru că ne confruntăm cu un pericol de deșertificare, în special în zone din sudul României”, a anunțat Orban.
Premierul a vizitat sâmbătă stațiile de pompare de la Sultana și Făurei, din județul Călărași, repuse în funcționare după mult timp.
În „Planul Național pentru Investiții și Relansare Economică”, prezentat de guvern la începutul lunii iulie, Executivul a inclus investiții de peste 5 miliarde de euro în infrastructura de irigații, desecare și pentru combaterea eroziunii solului.
Astfel, în următorii ani, Guvernul își propune reabilitarea unor amenajări de irigații ce deservesc aproximativ 2,4 milioane hectare, în urma unor investiții de 3,4 miliarde de euro. În plus, guvernanții doresc construirea unui proiect gândit cu decenii în urmă - Canalul Siret-Bărăgan.
De asemenea, Guvernul a prevăzut investiții de 1,1 miliarde de euro în reabilitarea amenajărilor de desecare-drenaj care deservesc o suprafață de peste 2,8 milioane de hectare și investiții de 500 milioane de euro în amenajări de combaterea eroziunii solului pe o suprafață de 500.000 de hectare.
Comentarii