Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit miercuri, la debutul „Târgului de lăsatu‘ secului”, organizat în curtea instituției, că se bucură că vor urma ploi, însă limba română l-a pus puțin în dificultate pe demnitar.

"Ne bucurăm foarte mult că au început și ploile. Este un lucru foarte bun și pentru fermierii noștri. Am văzut și pe prognoză că în perioada următoare precipitațiile vor crește. Ne bucurăm de acest lucru și sunt convins că trebuie să luptăm în continuare, pe de o parte, cu sistemele de irigații (sic!) pentru a încerca să aducem deficitul de apă din sol. Pe de altă parte, cred că și natura, și bunul Dumnezeu ne va ajuta (sic!)", a spus ministrul Barbu.

România stă prost și la capitolul irigații. După 1989, sistemele nu au mai  fost întreținute și nici altele noi nu prea au fost construite, peste două milioane de hectare din România ar fi trebuit să fie irigate în 2022, iar investițiile ar fi trebuit să depășească 1,5 miliarde de euro, fonduri naționale și europene. PSD și PNL au ratat toate țintele asumate în ultimii șase ani, dar încearcă să caute vinovații în altă parte, scria, în 2022, Europa Liberă.

Programul de guvernare asumat de PSD în 2017 prevedea reabilitarea infrastructurii principale de irigații, de la priza de apă până la stațiile de punere sub presiune, pentru circa 2 milioane de hectare.

Impactul bugetar preconizat pentru perioada 2017 – 2020 era de 1,14 miliarde de euro. Acestor bani li se adăugau 342 de milioane de euro din fonduri europene și co-finanțare de la bugetul de stat.

În toată perioada ianuarie 2017 – noiembrie 2019, cât PSD s-a aflat la guvernare, ministrul Agriculturii a fost Petre Daea, actualul deținător al funcției. Investițiile în irigații a fost doar pe hârtie, plățile în teren fiind sub 10% după patru ani de guvernare PSD.

Noul guvern format din PNL, USR și UDMR în decembrie 2020 a reluat promisiunile făcute de PSD în 2017.

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros (deputat Forța Dreptei, ex-PNL), susține că în România se pot iriga cel mult 750 de mii de hectare, departe de ținta de 2 milioane de hectare.