Consiliul Concurenței a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor în această lună.

"Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza prețurilor la alimente, în special la unt, ouă și unele produse din carne, unde prețurile au avut evoluții radicale. Foarte bine că ne-au făcut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine să vină și cu date, cu mai multe informații. Le-am cerut și noi acest lucru, întrucât ministerul de resort are informații mai multe pe această temă", a declarat, pentru Agerpres, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

El a arătat că unele creșteri de prețuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor și untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România.

Potrivit lui Chirițoiu, scumpirile ar putea fi efectul creșterii deficitului bugetar: "Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, crește deficitul comercial. Deci dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului și generează inflație. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade față de euro, acestea generează o creștere a prețurilor. Sunt legi ale economiei".

Pe 17 noiembrie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus că nu crede că sunt motive obiective pentru creșterea prețurilor la unele produse, astfel că a sesizat Consiliul Concurenței pentru a analiza situația.

"Cerem sprijinul Consiliului Concurenței pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înțelegere între comercianți, pentru că altfel nu se explică. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresă oficială către Consiliul Concurenței în care solicită instituției să analizeze scumpirea alimentelor", a declarat, pentru Agerpres, Petre Daea.

Luni, întrebat de jurnaliști referitor la o posibilă legătură între scumpirea carburanților și dublarea prețului la ouă, ministrul Agriculturii a replicat că găina nu merge cu mașina.