Reprezentanți ai unor instituții, dar și ai unor asociații agricole pun cazurile de pestă ovină înregistrate în Grecia pe seama importurilor de animale din țările din Balcani și Asia, informează capital.bg.

Aceiași reprezentanți estimează că dacă datele rămân așa cum sunt în prezent, însemnând că în Thessalia nu vor trebui sacrificate mai mult de 3.000 de ovine și caprine, echivalentul unei producții de 1 milion de litri de lapte, nu va exista o presiune asupra prețurilor de producător și, prin extensie, nu vor exista nici creșteri de preț la produsele finale precum brânza feta, pentru a cărei producție se folosește lapte de capră și oaie. „Apariția cazurilor de pestă este direct legată de importul ilegal de ovine pentru sacrificare în țara noastră.

În Thessalia există un număr mare de oameni care fac comerț cu animale, care se aprovizionează din țările de la granița de nord a Greciei și din Turcia, prin Bulgaria. Verificarea importurilor ilegale ar trebui deci efectuată asupra importatorilor și nu asupra crescătorilor”, spune Eleftherios Gitsas, președintele Organizației Naționale Interprofesionale a Cărnii. Gitsas mai spune că numărul animalelor care au fost sacrificate sau vor fi sacrificate pentru a combate pesta este limitat și nu se așteaptă ca piața să fie afectată nici din punct de vedere al prețurilor, nici din punct de vedere al cantităților produse.

De notat că animalele la care a fost depistată pesta sunt toate producătoare de lapte și nu producătoare de carne. "Singurele oi de lapte sigure care vin în Grecia provin exclusiv din Franța și Spania, unde sunt respectate toate procedurile de control și vaccinare pentru eventualele boli ale animalelor. În celelalte țări din Balcani și Asia, nu există o grijă în acest sens ". (...)

Asociația Agricolă din Elassona: Cea mai mare problemă este identificat în cazul importurilor de animale din România

Într-o discuție cu președintele Asociației Crescătorilor de Capre și Oi din Elassona „Gala Elass”, Giorgos Milionis, acesta a afirmat că verificarea exploatațiilor zootehnice de către medicii veterinari avansează într-un ritm rapid.

Și el subliniază, la rândul său, că cea mai mare problemă este prezentarea ca fiind de origine grecească a unor animale care provin din țări străine „Pesta afectează exclusiv efectivele zootehnice și fermele din regiune. Nu există însă nicio problemă pentru sănătatea publică”, a subliniat Milionis. „Este prea devreme să discutăm despre posibilul impact asupra prețului materiei prime pe care un astfel de eveniment l-ar putea avea”.

„Cea mai mare problemă este că în Grecia intră mii de miei și iezi din România, care sunt destinați inițial îngrășării și apoi consumului uman”, adaugă el.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA